• A tegnap bejelentett turisztikai akcióterv elemei nem jelentenek segítséget a hazai fürdőknek.

  • A Magyar Fürdőszövetség ezért a Magyar Turisztikai Ügynökséghez és a kormányhoz fordult, mert égetőek a problémáik.

A Magyar Fürdőszövetség tagsága örömmel fogadta Gulyás Gergely miniszter úr azon bejelentését, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el. Annak intézkedései általuk is üdvözlendők, a turisztikai ágazat megsegítése érdekében tett első lépésként számukra is előremutatóak.

“Azonban szeretnénk ismételten kihangsúlyozni, hogy a turisztikai ágazat legerősebb motorját a fürdők jelentik, hisz a magyarországi vendégéjszakák több, mint 71 százaléka olyan településen keletkezik, amely turisztikai szempontból releváns fürdővel rendelkezik. Ezek alapján joggal feltételezzük, hogy a fürdők biztonságos működése nem csak az ott dolgozók és a tulajdonosok (~90% önkormányzat) érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Egy fürdő bezárása olyan lavinát indít el, ami a ráépülő vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátók, kistermelők, kereskedők) ellehetetlenülését és a helyi adóbevételeken túl a központi költségvetés bevételeinek jelentős csökkenését is okozza” – olvasható a Magyar Fürdőszövetség közleményében.

Ezt a dominóhatást már a pandémiás időszakokban is átélhették a piac szereplői, amelynek intenzitásán a jelenlegi globális gazdasági krízis sajnos túlmutat. A vidéki Magyarország vonatkozásában a kis-közepes településeken a fürdő jelenti a legnagyobb munkáltatót, így annak stabil működése elengedhetetlen a közösség számára. A fürdők működésének fenntartása érdekében az önkormányzatok és a helyi vállalkozók akár erőn felül is hajlandóak áldozni, hisz ez jelenti az ő működésük biztosítását is. A Fürdőszövetség szerint erre az elmúlt hetekben konkrét példákat is láttunk, legutóbb Esztergom esetében.

A turisztikai akcióterv intézkedései miként érintik a fürdőket?
• a TFH (turizmusfejlesztési hozzájárulás) a fürdőket nem érinti! A fürdők működését 27 százalékos ÁFA terheli, szemben a szálláshely és vendéglátás terület 5+4 százalékos adóterhével, amiből a mostani döntéssel 4 százalékos TFH kerül felfüggesztésre. A Fürdőszövetség számtalan alkalommal jelezte, hogy a gyógyfürdők 27 százalékos ÁFA tartalmát is szükséges a fennmaradás és fejlődés érdekében 5+4 százalékra csökkenteni.
• a SZÉP kártya alszámláinak eltörlése rövid távon szintén nem jelent megoldást az energiaköltségek fedezésére annak széleskörű felhasználási lehetőségei okán, melyek a napi elengedhetetlen kiadások irányába pozicionálják a vásárlói aktivitást. A Fürdőszövetség véleménye szerint, a kártya eredeti céljának teljesüléséhez továbbra is a keretösszegek növelése és a kedvezményes adózás megvalósulása vezethet eredményre.
• a munkaidőkeret változása hasznos, azonban a folyamatos üzemeltetésben működő fürdők számára ez nem jelent engedményt.
• a VIZA és a szálláshely-minősítéshez kapcsolódó döntések a gyógyfürdőket nem érintik.

“Jól látható, hogy a fürdők működését, gazdálkodási hatékonyságát a turisztikai akcióterv jelen rendelkezései alapvetően nem segítik, ezért mindenképp szükségesnek tartjuk a Magyar Fürdőszövetség javaslatainak vizsgálatát és bevezetését, hisz azzal nem csak a fürdőket, hanem a ráépülő vállalkozások túlélését – ezen keresztül több tízezer család megélhetését biztosítják. A fürdőágazat jelenlegi legnagyobb problémáját a nyolc-tizenötszörösére emelkedő energiaárak okozzák, amelyek kigazdálkodhatatlan tételeket jelentenek a fürdők számára!” – hívja fel a figyelmet a szakmai szervezet.

A Magyar Fürdőszövetség javaslatai a következők:
• fürdő szolgáltatások 27 százalékos ÁFA tartalmának 5+4 százalékra csökkentése;
• bértámogatás a Covid alatti időszak alapján;
• energiaköltségek növekedését kompenzáló alap létrehozása;

“Ajánlásainkat a turisztikai piac és azon belül a fürdők helyzetét bemutató tanulmánnyal is alá kívánjuk támasztani, amelyet még a mai napon eljuttatunk a Magyar Turisztikai Ügynökség és a kormányzat részére is” – írja a Fürdőszövetség.