• Csökkenteni kell a medencék vizének a hőfokát és a fürdőtér hőmérsékletét is.

  • A turizmusból élő vállalkozásoknak is be kell szállni az Aquasziget fürdő költségeibe.

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a kialakult energiaválság hatásainak csökkentése és az önkormányzat fizetőképességének fenntartása érdekében számos költségcsökkentő intézkedést hozott a tegnapi nap során.

Ezek közül azokat gyűjtöttük össze, amelyek az Aquasziget Élményfürdőre, illetve az azt működtető, önkormányzati tulajdonú Gran Spa & Sport Kft.-re vonatkoznak. A lényeg: nem zárnak be, de számos takarékossági intézkedést kell hozniuk.

Valószínűleg a miskolci példát alapul véve létrehoznak egy energiaalapot, amelybe elsősorban a turizmusból élő vállalkozások támogatását várja az önkormányzat. Ebből finanszíroznák az élményfürdővel kapcsolatos többletkiadásokat.

A fürdőben a világítást általánosságban a minimumra kell csökkenteni (medencetér, szaunavilág, folyosók, előterek, öltözők). Az öltözők mosdóiban mozgásérzékelőket kell felszerelni. A padlófűtést szakaszolni kell, csak azokban az öltözőkben működjön, amelyek használatban vannak.

A medencék hőfokát „minimum értéken” kell üzemeltetni. A csúszdamedence hőfokát még csökkenteni kell 2 Celsius-fokkal. A medencék élményelemeit akkor lehet bekapcsolni, ha azt a vendégszám indokolja,

A fürdőben a levegő hőmérsékletét 2-3 Celsius-fokkal kell csökkenteni. Meg kell találni azt az ideális pontot, ahol még nem kezd el a medence vize és a levegő hőmérsékletének kölcsönhatása elbillenni. Alacsony levegő hőmérsékletnél magasabb a párolgás, ami viszont a légkezelő gépek működését megnöveli.

Az öltözőblokkokat a vendégszámhoz igazodóan egyenként kell megnyitni, a többit lezárva, üzemen kívül kell helyezni. Meg kell vizsgálni az élményfürdő megújuló energiaforrásokkal való működtetésének lehetőségeit és költségvonzatukat.

A bevételek és kiadások folyamatos nyomon követéséért az ügyvezető a felelős. Az élményfürdő nyitvatartásának gazdaságosságát minden hónapban meg kell vizsgálni és ennek eredményeképpen a polgármester jogosult dönteni a további működésről.