• Módosulnak a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó szabályok, valamint adókönnyítésben részesülnek a hazai turisztikai ágazat szereplői.

  • Ezzel kívánják ellensúlyozni a megugró energiaköltségek miatti nehézségeket.

Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak – ismertette a kormány szerdai döntését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten, sajtótájékoztatón.

A tárcavezető bejelentette: az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között.

A fentieken túl a kormány eltörli a Széchenyi Pihenő Kártya “különböző füleit”, vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható. A kormány fél évre “lazít” a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására – közölte a miniszter.

Hévíz város

Kimondottan a fürdőüzemeltetőkre vonatkozó könnyítéseket nem jelentettek be.