• Idén kezdődött el a kitűnő gyógyvizéről ismert Csornai Termálfürdő rekonstrukciója.

  • A felújított és kibővített fürdő átadására még jó néhány hónapot kell várni.

Eredetileg üvegházak fűtése miatt fúrtak termálkutat a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán. A településen talált termálvíz révén 1973-ban egy szabadtéri medencés termálstrandot is nyitottak.

Csornán tör fel az ország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvize, ami gyógyvízminősítéssel is rendelkezik. Az adottságaik tehát nagyon jók, azonban magának a fürdőnek a fejlesztése elmaradt az elmúlt évtizedekben, emiatt egyre inkább leromlott az állaga. Voltak olyan esztendők (2009 és 2012 között), amikor ki sem nyitottak. A strandfürdő a három nyári hónapban üzemelt az utóbbi években.

2021-ben azonban sikerült állami forrást szereznie a városnak, 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak. Ebből megújul a gépészet, a csőhálózat, felújítják a termálkutat és a medencéket, vadonatúj fogadóépületet alakítanak ki.

A munkák idén tavasszal kezdődtek el. Ennek ellenére a termálfürdőt részlegesen a 2022-es nyári szezonra is megnyitották. Az öt medencéből ugyanakkor csak kettő üzemelt, viszont kedvező árú belépőket kínáltak. A nyár vége óta pedig már a teljes fürdő munkaterületnek számít.

Múlt héten közmeghallgatást tartottak Csornán, ahol szóba került a fürdő felújítása is. Mint kiderült, októberben már a termálkút felújítása is elkezdődött, ami több hónapos munkát igényel. Továbbá egy céldátum is elhangzott a fürdőfejlesztéssel kapcsolatban.

Ez alapján a felújítással várhatóan 2023 augusztusának végére készülnek majd el, a teljes projektzárás pedig legkésőbb jövő év december 31-ig fog megtörténni.