• Gyanús volt, hogy semmi hír nincs a nyárra ígért fürdőnyitásról.

  • Kiderült, hogy valóban csúszik a szlovák határ közelében lévő termálfürdő átadása.

Év elején számoltunk be arról, hogy új termálfürdőt adnak át Komárom közelében, a szlovákiai Naszvadon. A Thermal Nesvady nyitását idén nyárra ígérték, a létesítményben három medence (az egyik “kiúszós”), szolárium, étterem is helyet kap. Az egész évben nyitva tartó fürdő télen egyszerre 300, nyáron 1600-1700 vendéget is fogadhat.

Az eredeti tervekkel ellentétben azonban úgy tűnik, hogy első körben a téli kapacitása lesz kipróbálva, nyárra ugyanis nem készült el az új termálfürdő, most őszre ígérik a nyitást. Az Új Nő című szlovák magazinnak Haris József polgármester elmondta, hogy a kivitelező csúszott el a határidők tartásával, ezért nem tudták még átadni a termálfürdőt. “A téli szezon mindenesetre jó teszt lesz” – tette hozzá a polgármester.

Kiderült az is, hogy a fürdő körüli, üdülőépítésre alkalmas telkek felét már eladta az önkormányzat és négy panzió is épül a leendő termálfürdő közelében.

Naszvadi termálfürdőNaszvadon az 1960-as években kőolaj keresése közben találtak termálvizet, azaz már jó ideje parlagon hever a vízbázis. A 63 Celsius-fokosan feltörő, enyhén lúgos víz az előzetes vizsgálatok szerint bőr- és idegrendszeri betegségek, valamint mozgásszervi problémák kezelésére lehet alkalmas. Állítólag a pöstyéni vízhez hasonló a hatása.

Az összességében 3 milliárd euróba kerülő beruházást – vállalkozókedvű befektető befektető híján – az önkormányzat valósítja meg. A költségek felét önerőből, másik felét hitelből finanszírozzák, de a parkoló építéséhez egy uniós forrást is elnyertek.