• Már körbesétálható a zalakarosi termáltó és egy új kerékpárutat is átadtak az üdülőhelyen.

  • A fejlesztések összességében 670 millió forintból valósultak meg.

Idén szeptemberben ünnepelte megnyitásának 50. évfordulóját a Zalakarosi Termálfürdő. A 2015-ös év azonban nem csak a jubileum miatt lesz emlékezetes, hanem azért is, mert két fontos fejlesztés is megvalósult a városban. Három évvel ezelőtt született döntés a termálfürdő elfolyó termálvizéből kialakítandó termáltó, illetve körülötte egy ökopart létrehozásáról. Ugyan az eredetileg tervezetthez képest némi késéssel, de november 27-én átadták a termáltavat és az ökopartot.

Zalakaros termáltóAhogy Zalakaros honlapján írják, a projekt európai uniós forrásból, valamint a település által biztosított önerőből valósulhatott meg. Összességében 545 millió forintot fordítottak a termáltóra és ökopartra, de ha hozzászámoljuk az ehhez kapcsolódó további fejlesztéseket – például vendéglátó egységet – akkor a fejlesztés értéke eléri 670 millió forintot.

A termálfürdő melletti tó a Dísz tér felől is megközelíthető, a termáltó fölött egy híd vezet át, körülötte pedig látogatóközpont, kőzeteket bemutató labirintus, mesepark, kalandpálya és természeti hangok pavilonja is kialakításra került. Itt kapott helyet Magyarország legmagasabb, 21 méteres csúszdatornya is.

Fontos szerep jutott a környezet védelmének is a tó kialakítása során, hiszen 4-5 ezer védett növényhagymát telepítettek át a beruházás kezdete előtt. A tó körüli tanösvény pedig a Corvinus Egyetem diákjainak a tervei alapján készült el. A környezetrendezést teljes mértékben tavasszal fogják befejezni, de a vendégek mostantól már körbesétálhatják a tavat.

Zalakaros meseparkNem ez az egyetlen újdonság Zalakaroson, ugyanis a termáltó szomszédságában új kerékpárutat is átadtak. A 800 méteres szakasz a termáltó és az ökopart projekt kiegészítője, illetve a régiók közötti együttműködésre is jó példa, hiszen rácsatlakozik a galamboki kerékpárútra, amelynek meghosszabbítását egészen Nagykanizsáig tervezik. A beruházás 127 millió forintba került.