• Jubilál a fürdő, ezért aki idén ünnepli az 50. születésnapját, az a hónap végén ingyen fürödhet Zalakaroson.

  • A helyi lakosok 50 forintért vehetnek jegyet.

  • A végéhez közeledik a Termáltó és Ökopart projekt. Most már tényleg.

1965. szeptember 5-én, azaz 50 éve és egy hete nyitotta meg kapuit a Zalakarosi Termálfürdő. A hamar népszerűvé vált fürdőhely a zalai olajkutatási projektnek köszönheti a létét. 1963-ban kezdtek kutatófúrásokat a település határában, a fekete arany helyett azonban 96 Celsius-fokos termálvizet találtak.

Zalakaros Termálfürdő

A város helyi lapja, a Karosi Krónika a héten megjelent lapszámában összefoglalta a megnyitást követő történéseket. Ezek szerint a fürdő kezdetben csak kültéri medencékkel rendelkezett és a helyi tanács működtette. 1966-ban vette át az üzemeltetést a Délzalai Víz-és Csatornamű Vállalat. 1968-ban adták át a nagy úszómedencét, 1970-ben pedig egy újabb kutat fúrattak, ami szintén jó minőségű gyógyvizet adott.

Fontos mérföldkő volt a fürdő életében 1975. november 12-e, amikor két medencével és komplex gyógyászati részleggel megnyílt a jellegzetes fedett fürdő, ettől kezdve megszűnt a fürdőhely idényjellege.

Zalakaros 70-es évek

Szülinapi bulit még nem tartottak Zalakaroson, de nem marad el, szeptember 24-én ünneplik majd az évfordulót. Ezen a napon tart ugyanis közgyűlést Zalakaroson a Fürdővárosok Szövetsége. Felavatnak egy emléktáblát, de akciók is lesznek:

– Szeptember 24. és 27. között a zalakarosi lakosok 50 forintért válthatnak komplex belépőjegyet a termálfürdőbe. A bennszülöttek lakcímkártyával és egy arcképes igazolvánnyal juthatnak a jóárasított jegyekhez.

– Aki 2015-ben ünnepli az 50. születésnapját, az szeptember 24-27. között ingyen kaphat strand és komplex belépőjegyet.

– Szintén szeptember 24-27. között, aki két gyógymasszázst vesz igénybe, az a másodikat 50 százalékos kedvezménnyel kapja.

– Aki december 31-ig OEP-támogatással legalább 3 darab kezelést igénybe vesz a gyógyfürdőben, az 500 forintért válthat OEP-es belépőjegyet (akción kívül 800 forintba kerül).

Zalakaros 70-es évek

Mikor lesz már termáltó?

Már párszor beszámoltunk arról, hogy Zalakaroson hamarosan elkészül a Termáltó és Ökopart nevű beruházás, ezért már félve írunk róla. A Karosi Krónikából kiderül, hogy nem csak mi éreztük, hogy folyton csúszik a mesterséges termáltó átadása, hanem tényleg akadtak problémák. Czirákiné Pakulár Judit, a város alpolgármestere erről részletesebben is beszélt a helyi lapnak.

Mint kiderült, maga a tó viszonylag zökkenőmentesen elkészült, a gondok a második ütemmel (a tó körüli épületekkel) kezdődtek, ugyanis korábban alul lettek tervezve a költségek, ezért a közbeszerzést – tavaly nyáron – a magas árajánlatok miatt eredménytelennek kellett nyilvánítani. A módosított tervek megvalósítását is lassította a közbeszerzés bürokratikussága, emiatt volt olyan kivitelező, akivel csak most szeptember 4-én tudtak szerződést kötni. Mindenesetre az ősz végi átadás tarthatónak tűnik.

A képek forrása: Fortepan (a színes fotó 1971-ben, a fekete-fehérek 1975-ben és 1979-ben készültek).