• Jelenleg számos fejlesztés párhuzamosan zajlik a Gyulai Várfürdőben.

  • Jövőre átadják a felújított főépületet, megszépülnek a zöldfelületek, termálkutakat is rendbe tesznek, valamint elkészítik a Lovarda rekonstrukciójának a terveit.

A Gyulai Várfürdő kapcsán az idei év egyik nagy újdonsága volt az úgynevezett dögönyözős medence felújítása. A medence teljes egésze új, lényegesen jobb burkolatot kapott. Áttervezték a medence hidraulikáját, víz alatti fúvókákon keresztüli vízkeringetési rendszert alakítottak ki. Ezen felül bővítették a fürdő napelemparkját is, de a következő időszakra még ennél is több fejlesztéssel készülnek.

A folyamatban lévő beruházásokat Görgényi Ernő, Gyula polgármestere foglalta össze a közösségi oldalán. Az épületek és termálkutak felújításától kezdve, a Lovarda rekonstrukcióján keresztül a zöldfelületek megújításáig hosszú ezeknek a listája.

Idén januárban a Várfürdő visszakapta a reumatológia épületét, ahol már javában zajlik a főépület átépítése, benne öltözők, étterem, gyógyászat, raktárak, pihenőterek kialakítása. A megújított főépület és az integrált reumatológia átadására jövő év áprilisában kerül sor.

a Gyulai Várfürdő fejlesztésének látványterve

Hamarosan sor kerül a Lovarda épület rekonstrukciójára is. Itt a belsőépítészeti koncepciótervek, valamint a szigeteléstechnikai szakvélemény és megvalósítási terv kidolgozása folyamatban van.

Átépítették a 10 éve üzemen kívül helyezett IV-es termálkút újbóli beüzemeléséhez és vizének Várfürdőbe történő ismételt bevezetéséhez szükséges csővezetéket. Ehhez átalakítják a régi kútfejet, homokfogót létesítenek, átalakítják a gépészeti aknákat, és új hőközpontot alakítanak ki a fürdőben. Jelenleg a termálvíz-bevezetések kialakítása zajlik, így hamarosan minimális földgázfelhasználással lesz biztosítható a versenyuszodák üzemeltetése, és meg fog növekedni a termálvíz-ellátás üzembiztonsága is.

Lebontják a Lovarda melletti térrészen elhelyezkedő, már nem üzemelő postaépületet és a hozzá kapcsolódó régi nyári pénztárat. Elbontják a beach bár és a versenyuszoda melletti büfét, helyette új épületet emelnek, amely jobban illeszkedik majd a Várfürdő arculatához és stílusához.

Elkészültek a versenyuszoda szennyvízelvezetés-átalakításának kiviteli tervei, hamarosan kezdődik a kivitelezés. Felújítják a kőhíd járófelületeit és kerítését, illetve a műszaki udvar kerítését is. Folytatódik az V-ös termálkút korszerűsítése, amelynek köszönhetően tovább javul a téli üzemelés biztonsága. A fejlesztés révén a termálvíz várhatóan kicsit magasabb hőfokon és nagyobb vízmennyiséggel fog érkezni.

Gyulai Várfürdő szabadtéri medencék

Mindezeken túl elkezdődött a gyepfelületek minőségét javító automata öntözőrendszer kiépítésének előkészítése, pótolták a kiszáradt és biztonsági okokból kivágásra ítélt fákat. Az új ültetésekhez kiválasztott különleges fafajokkal növelték a park szépségét, vonzerejét és botanikai értékét.