• Leányfalu jelentős állami támogatáshoz jutott, amit a termálfürdő fejlesztésére fordíthatnak.

  • Akár már idén év végén elkezdődhet a beruházás.

A Leányfali Termálfürdő 1972-ben nyitotta meg a kapuit. A kizárólag szabadtéri medencékkel rendelkező, de egész évben működő, minősített gyógyvízzel rendelkező fürdő mostanra már megérett a felújításra. Ennek kapcsán még 2018-ban pörögtek fel az események, a település ugyanis ígéretet kapott egy 250 millió forintos állami támogatásra, amit a fürdő fejlesztésére fordíthatnak. Ehhez viszont előzetesen egy fürdőfejlesztési koncepciót kellett letenniük az asztalra, amit egy helyi építész, Lukács Péter készített el.

Mostanában keveset hallhattunk a termálfürdővel kapcsolatos tervekről, viszont úgy tűnik, hogy tavaly év végén felpörögtek az események. Adorján András, Leányfalu polgármestere ugyanis a napokban bejelentette, hogy 2019. december 23-án 391 millió forint – vissza nem térítendő – állami támogatáshoz jutottak a Lechner Nonprofit Kft.-n keresztül, amit a termálfürdő és környékének a fejlesztésére fordíthatnak.

A polgármester elmondta azt is, hogy ez az összeg nem azonos a korábban megígért állami támogatással, – ami időközben 250-ről 365 millió forintra nőtt – de hamarosan ahhoz is hozzájuthatnak a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül. Így pedig már több mint 750 millió forintjuk lesz a termálfürdő modernizálására.

Adorján András beszélt arról is, hogy idén elindul a tervezés, kiírják a közbeszerzést és ideális esetben akár már az év végén elkezdődhetnek a konkrét építési munkák.

A korábban kidolgozott koncepció szerint megújulna a fürdő előtti tér és a főépület, továbbá a gépészet, valamint új medencéket is építenének, de mindezt úgy, hogy megőrizzék a terület ősfás, ligetes jellegét. A fürdő továbbra is termálstrand maradna, azaz fedett medencét nem alakítanának ki.

Ebben a videóban jelentette be Adorján András a támogatás megérkezését: