• Szlovákiában is működik egy barlangfürdő.

  • Egészen más jellegű, mint a demjéni és a miskolctapolcai. Nem élményfürdő-szerű, hanem inkább a gyógyászati jelleg dominál.

  • Viszonylag közel van a határhoz.

Múlt hét óta immár két barlangfürdő is működik az országban. Miskolctapolcán a barlangfürdőt már nagy múltra tekint vissza, hiszen 1959-ben alakították ki, így idén lesz 56 éves. A demjéni föld alatti fürdő építése során számos technikai nehézség felmerült, háromszor kellett áttervezni a létesítményt. Sőt, egy beomlás is nehezítette a munkát. Végül megoldották a problémákat, viszont a 2013 év végi átadás 2015 januárjának utolsó napjára csúszott.

(A demjéniről ide kattintva, a miskolctapolcairól pedig itt és itt talál további információkat).

Azonban nem csak Magyarországon, hanem északi szomszédunknál is működik barlangfürdő, ráadásul viszonylag közel a határhoz. Méghozzá a furcsa nevű Szklenófürdő (szlovákul Sklené Teplice) településen. A falu a Selmeci-hegységben, Selmecbánya közelében található. Az északi államhatártól nagyjából 70 kilométerre, Budapesttől 156 kilométerre.

Szklenófürdő Szlovákia

Szklenófürdői utcakép

A Szklenófürdő területén lévő termálforrások régóta ismertek. Olyannyira, hogy a 16. századtól kezdődően már gyógyászati célokra is használták az itteni gyógyvizet, aminek jelentős a kén-, a magnézium- és a kalciumtartalma. A víz mozgásszervi, idegrendszeri betegségek kezelésére alkalmas, de gerincfájdalmak, csontritkulás esetén is hatásos. Ezeken felül még operációk utókezelése során is használják.

Szklenófürdőn hagyományos fedett medencés létesítmény és strandfürdő is működik, az igazi különlegességnek viszont a barlangfürdő számít. Ezt egyébként Parenyicának hívják (igen, mint a sajtot). A különlegességét az adja, hogy egy természetes barlangrészben lehet fürdeni, amit közvetlenül a termálforrás táplál. Szintén az előnyeként hirdetik, hogy a vizet semmiféle vegyszerrel nem kezelik. Naponta feltöltik és leengedik.

A víz hőfoka 42 Celsius-fokos. Ilyen meleg víz már erősen megterhelheti a szervezetet, ezért itt külön figyelmet fordítanak a 20 perces fürdési idő betartására. (A túlzásba vitt termálfürdőzés mellékhatásáról itt olvashat egy cikket). A barlangfürdőt 12 év alattiak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint kezeletlen magas vérnyomású betegek nem használhatják.