• Ömlik az eső, nyárhoz képest szokatlanul hűvös van, de ennek ellenére is fürdőzésre vágyik?

  • Adunk termálfürdős tippeket a nyári zimankó idejére.

Sokan terveznek a nyárra tóparti, folyóparti egy- vagy többnapos pihenést, de említhetnénk azokat is, akik a kizárólag szabadtéri résszel rendelkező termálstrandok felé vennék az irányt. Nos, az ő számításukat tudja alaposan felülírni az, ha hűvösebb nyári napok köszöntenek be. Márpedig az időjárás kiszámíthatatlan, elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években milyen sokszor volt augusztus 20-a táján – pont amikor a legtöbben vannak szabin – kifejezetten rossz idő.

Azonban akkor sem kell kétségbeesnünk, ha mindenáron vizes kikapcsolódásra vágyunk, de a tavak, folyók hidegek és még egy szabadtéri termálfürdőzéshez sincs jó idő. Ilyenkor érdemes számításba venni azokat a fürdőket, ahol tágas fedett részleg is található. Ezekben még akkor is biztosított a kikapcsolódási lehetőség, ha kint szakad az eső.

Összegyűjtöttünk öt, időjárásálló termálfürdőt az ország különböző részeiről, érdemes lehet ezeket számításba venni a hűvösebb nyári napokon. Ugyanakkor ne felejtsük el azt, hogy másoknak is eszükbe juthatnak ezek a helyek (ők is olvashatják a cikket), ezért a megszokottnál nagyobb forgalommal kell kalkulálni. Mondjuk aki szereti a csöndesebb, nyugisabb fürdőzést, annak amúgy sem a nyár az ideális időszak, a tanítási szünet végéig – időjárástól függetlenül – minden fürdőben nagyobb forgalomra kell számítani, pláne a hétvégéken.

Zalakarosi Fürdő

Előrevesszük ezt a termálfürdőt, mert azoknak különösen jól jöhet, akik a Balaton mellett nyaralva fognak ki rossz időt. Zalakaros a Kis-Balaton közvetlen közelében, a Balaton délnyugati csücskétől – légvonalban – pont 10 kilométerre található. Nyaranta a fő vonzerejét éppen a tágas és nagyon szép strandi rész jelenti, de itt esőben sem leszünk gondban. A szabadtéri gyógyvizes medencék ugyanis tetővel fedettek, így behúzódhatunk alájuk, de egész tágas a fürdőkomplexum fedett részlege is. Utóbbiban élménymedencék, gyógyvizes medencék, de még egy külön a gyerekeknek szánt élményfürdő is található.

Zalakaros fedett élményfürdőHajdúszoboszló – Hungarospa

Akkora területen fekszik az óriási fürdő, mintha 43 futballpályát pakolnánk egymás mellé. Nyilván a Hungarospa esetében is igaz, hogy nyáron a szabadtéri kínálatot érdemes használni, elég csak mediterrán tengerpart medencére, az új gyerekmedencékre, az aquaparkra, vagy éppen a tradicionális strandrészre gondolni. Viszont itt is akadnak fedett fürdőrészek.

Remek választás lehet az Aqua-Palace fedett élményfürdő, ahol 20 medence jelenti a választékot, bár a vendégforgalom is hatalmas. Nem véletlenül tervezi a fürdő vezetősége, hogy a jövőben bővíteni fogja az Aqua-Palace kapacitását, ugyanis forgalmasabb napokon előfordul, hogy ki kell tenni a „megtelt” táblát. Ezért zuhogó esőben érdemes lehet – a Hungarospán belül – a gyógyfürdő fedett medencéi, vagy akár az Árpád Uszoda felé venni az irányt, attól függően, hogy inkább gyógyvizes üldögélésre, vagy aktívabb mozgásra vágyunk-e.

Aqua Palace HajdúszoboszlóGyulai Várfürdő

Meglehetősen széles a fedett medencék kínálata a Várfürdőben. Ezek közé tartoznak a lovardai gyógymedencék – köztük egy ritkaságnak számító gyógyvizes úszómedencére – a wellness fürdő, illetve az Aqua-Palota élményfürdő. Itt aztán a gyógyulási, úszási, csúszdázási lehetőség rossz időben is biztosított. Igazából, ha lehetne választani, hogy hol érjen minket szakadó eső és szokatlanul hűvös idő, akkor Gyula mellett tennénk le a voksunkat.

Gyulai élményfürdőDebrecen-Aquaticum

Az Aquaticumon belül a mediterrán élményfürdő és a termálfürdő közül választhatunk. Ideális ez a megosztás, mert jól elkülönül a kétféle kikapcsolódást kereső vendégkör, így nem zavarják egymást, ráadásul – s jelen cikk szempontjából ez a lényeg – fedett fürdőkről van szó. Az élményfürdőben úszómedence, többféle élménymedence, hullámmedence vár ránk, nagyon erős a fürdő gyerekeknek nyújtott kínálata, s itt nemcsak a medencékre érdemes gondolni, hanem a játszóházra is. Az Aquaticum termálfürdőben termálmedencék (egy kivételével fedettek), úszómedence és még váltófürdő medencék is találhatók.

Aquaticum gyerekbarát részlegDemjén: Cascade termálfürdő és barlangfürdő

A termálfürdőn belül is találunk 2 fedett medencét, valamint egy gyermekpancsolót, viszont az igazi időjárástól független attrakciónak a Cascade barlangfürdő számít. 760 méternyi barlangrendszer, a hegybe süllyesztett óriáscsúszda, összességében 1500 négyzetméternyi vízfelület a mélyben, évszaktól és időjárástól függetlenül. Ráadásul meglehetősen különleges élményt is nyújtanak a vízzel töltött földalatti járatok, úgyhogy messze nem csak az eső elől menekülve érdemes felkeresni a Cascade barlangfürdőt.

Demjén Barlangfürdő