• Idén sem fog senki strandolni a galántai termálfürdőben.

  • A 2015 végén bezárt fürdő leghamarabb jövő nyáron nyithat ki újra.

Március elején írtunk arról, hogy van egy kis esély arra, hogy idén legalább részben megnyissák a szlovákiai Galandia termálfürdőt. Nos, hó végére kiderült, hogy nem fogják.

A fürdő a magyar határtól körülbelül 60 kilométerre lévő Galántán található. Egy uniós forrásnak köszönhetően épülhetett meg a fürdő, ami 2007-ben nyitotta meg a kapuit. A létesítmény vesszőfutása akkor kezdődött, amikor 2015 végén kiderült, hogy életveszélyes a tetőszerkezet, ezután lakat került a fürdőre, ami azóta is leengedett vizű medencékkel várja a további sorsát.

Pedig fénykorában nem nézett ki rosszul a fürdő:

Galánta termálfürdőLegutóbb egy olyan megoldás körvonalazódott, aminek révén részben újranyithatták volna a fürdőt. Egy új csúszdaparkot húztak volna fel még idén nyárig, így beüzemelhették volna a szabadtéri részt, a szaunákkal kiegészülve. A főépület felújítása után – nagyjából 2019 végére – pedig a komplett fürdő üzembe helyezését tervezték.

Az Új Szó mai híre szerint azonban az idei megnyitásból nem lesz semmi. Egy adminisztratív hiba miatt ugyanis újra le kell folytatni a csúszdaparkra kiírt közbeszerzési pályázatot, így ez a 2018-as strandszezonra biztosan nem fog elkészülni.

A polgármester szerint pedig önmagában a szaunákat és a szabadtéri 25 méteres úszómedencét nincs értelme megnyitni. A gyerekek ugyanis az úszómedencébe nem mehetnek be, így a családos vendégek számára nem lenne vonzó a részben látogatható fürdő.

Mindenesetre most azt ígérik, hogy jövő nyárra már tényleg kinyithat a Galandia termálfürdő szabadtéri része, 2019 végére pedig a teljes komplexum. Jövő év végéig egyébként mindenképpen meg kellene nyitniuk a fürdőt, ellenkező esetben ugyanis vissza kell fizetniük a beruházásra kapott – 4,3 millió eurós – uniós támogatást.