• A megnyitásának 50. évfordulóján nem fog kinyitni a Csornán található termálfürdő.

  • Nyár végére készülnek el a fürdő felújításával, a nyitás pedig jövőre várható.

A Győrtől 32 kilométerre nyugatra található Csornán tör fel az ország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvize, ami ráadásul gyógyvízminősítéssel is rendelkezik. Még 1970-ben a helyi termelőszövetkezet fúratta a kutat, amire alapozva 1973-ban nyitották meg a fürdőt.

A kitűnő víz révén nagyon jók voltak a termálfürdő adottságai, de sajnos a korábbi évtizedekben nem sok fejlesztés valósult meg. A fürdő megmaradt egy szezonálisan üzemelő, ötmedencés termálstrandnak.

Sokáig a fejlesztési lehetőségeket az is behatárolta, hogy a strandfürdőt vízzel ellátó termálkút magánkézben volt. Különféle viták miatt 2009 és 2012 között nem is üzemelt a fürdő. Végül akkor került sínre a fürdő helyzete, amikor 2017-ben az önkormányzat megvásárolta a termálkutat, majd egy vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak a strand fejlesztéséhez. Ennek révén felújítják a termálkutat, megújul a gépészet, a medencék, új büfé is épül.

A munkák a tavalyi év során kezdődtek el, emiatt 2022 nyarán ugyan még megnyitották a strandfürdőt, de az öt medencéből csak kettő üzemelt. Egy tavalyi közmeghallgatáson pedig elhangzott, hogy az idei nyár végére készülhet el a felújítás.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy kora ősszel már megnyithatják a fürdőt – ez a helyi fejlesztéseket koordináló Csorna Projekt Kft. által az önkormányzathoz benyújtott üzleti tervből derült ki. Ebben leírják, hogy idén tavasszal és nyáron a beruházás jelentős részével elkészülnek, tehát tartható a fejlesztés augusztus 31-i befejezése. A tulajdonos önkormányzattal egyeztetve viszont úgy döntöttek, hogy az idei szezont kihagyja a fürdő. Ugyanakkor kiemelt feladatnak tekintik a 2024-es idényre való felkészülést.

Csornai Termálfürdő

A hazai fürdők éjszakai programjairól itt olvashat.