Tavaly egy átlagos vendég öt éjszakát töltött Hévízen, ahol a leghosszabb ideig a vénasszonyok nyara idején üdültek a turisták.

  • Hegykő majdnem beérte Hévízt.
  • A külföldiek átlagosan majdnem egy hetet töltenek a Tófürdőnél.
  • A belföldi vendégek Bükfürdőn maradtak a legtovább.

2013-ban a hazai termálfürdős települések közül Hévízen töltötték a leghosszabb időt a turisták. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül, hogy a Tófürdőjéről ismert városban a vendégek átlagos tartózkodási ideje 5,1 éjszaka volt. A második helyen az osztrák határ melletti község, Hegykő végzett, a harmadik pedig Bükfürdő lett. Előbbi 4,8, utóbbi 4,2 éjszakával büszkélkedhet.

Értelemszerűen ebben az összevetésben azok a települések értek el hosszabb tartózkodási időt, ahol magas a külföldi vendégek aránya. Amennyiben ezt a listát összevetjük a legnépszerűbb termálfürdős településekről készített toplistával, akkor látszik, hogy mindhárom említett üdülőhely kedvelt a külföldi turisták körében.

A termálfürdős települések számára az is előnyt jelent a vendégéjszakák száma tekintetében, hogy a kifejezetten gyógykúrára érkező vendégek tipikusan hosszabb időt töltenek az adott üdülőhelyen.

A belföldi vendégek rövidebb tartózkodási ideje a KSH részletesebb statisztikájából is kiolvasható. Például Hévíz esetében amíg a külföldiek átlagosan 6,5 éjszakát, addig a belföldi vendégek 3,5 éjszakát töltöttek el a tavalyi évben. Amennyiben pusztán a belföldi vendégek által eltöltött idő alapján állítanánk össze egy toplistát, akkor Bükfürdő végezne az első helyen, ahol 3,9 éjszaka volt az átlag.

Hévíz régenAz eltöltött éjszakák száma szezonálisan is jelentős ingadozást mutat. Hévízen – ahogy a lenti táblázatból is látszik – például szeptemberben töltötték el a leghosszabb időt a vendégek. A legrövidebb ideig pedig februárban és decemberben maradtak.

Termálfürdős települések – vendégek átlagos tartózkodási ideje 2013-ban (éjszaka)

1. Hévíz 5,1
2. Hegykő 4,8
3. Bük/Bükfürdő 4,2
4. Alsópáhok 3,8
5. Berekfürdő 3,8
6. Gyula 3,7
7. Hajdúszoboszló 3,6
8. Zalakaros 3,5
9. Harkány 3,2
10. Cserkeszőlő 3,1

Hévíz – vendégek átlagos tartózkodási idejének alakulása 2013-ban (éjszakák)

Január 5,1
Február 4,2
Március 4,8
Április 5,6
Május 5,7
Június 5,4
Július 4,8
Augusztus 4,9
Szeptember 6,1
Október 5,3
November 5,0
December 4,3

Forrás: KSH / Termál Online gyűjtés