• De vannak ám. Igaz, csak az egyikben fürödhetünk, de a másik kettőt is érdemes felkeresni.

  • Közös pont, hogy a Hévízi-tóval ellentétben mesterségesen kialakított tavakról van szó.

A Hévízi-tó a világ legnagyobb olyan termáltava, amiben fürödni is lehet. Igazi különlegesség, nem véletlen, hogy Magyarország talán legemblematikusabb fürdőhelyéről van szó. Érdemes azonban tudni, hogy Hévízen kívül is akadnak még itthon termáltavak, bár ezek nem természetes módon jöttek létre. Mindegyik egész más jellegű, de tényleg megérnek egy-egy kirándulást.

Ezek közül a legújabbnak a Demjéni Termáltó számít, amit 2016 utolsó napjaiban nyitottak meg. Az Eger közelében található Demjén bő egy évtized alatt a semmiből vált felkapott fürdőhellyé. Klasszikus termálfürdő, aquapark mellett barlangfürdővel és a már említett termáltóval várják a vendégeket. A mesterséges tó két részből áll, valamint a közepén egy fürdőház is található, így egész évben működik. A fürdőházban 36-38 Celsius-fokos, a kinti részeken – az időjárástól függően – 30 Celsius-fok körüli a víz.

Jelenleg egy felnőtt belépő hétfőtől csütörtökig 2290 forintba, péntektől vasárnapig 2690 forintba kerül. Nyugdíjasoknak és gyerekeknek ugyanez 2100 és 2290 forint. A fürdőbe egyébként bármikor „benézhetünk” a webkamerájuk révén.

Demjén termálvizű tófürdő

A Zalakarosi Fürdő felesleges vizéből töltött termáltóban nem lehet fürdeni (arra ott a szomszédos termálfürdő), azaz egy dísztóról van szó. Jó szabadidős lehetőség a tó felkeresése, hiszen körülötte tanösvény, fitneszpark, játszótér is található. A tavat 2015 végén adták át, de a működésében volt egy kis szünet, ugyanis a tó alatt futó vezeték meghibásodása miatt 2018 májusában a termáltó teljes vízmennyisége egyetlen éjszaka alatt elfolyt. A meder javítását követően a rákövetkező évben, 2019 nyarán töltötték fel újra vízzel a tavat.

Zalakaros termáltó

Talán a fentieknél kevésbé ismert, de a Csongrád-Csanád megyei Szentes határában, a 45-ös út mellett is van egy termáltó. A tó még az 1980-as évek elején keletkezett, miután a mezőgazdasági célra használt, majd feleslegessé vált termálvizet ide vezették. Bár a sekély vizű tó nem strandolási célokat szolgál, de érdemes felkeresni, ugyanis rendkívül gazdag az élővilága. Nemrég egyébként egy sétautat is kialakítottak a tó mellett. A szentesi termáltó a szörfösök egyik kedvelt helyének is számít, ahogy a lenti videón is látható.