• Idén több mint száz magánszálláshely fejlesztésében vállalt szerepet a hévízi önkormányzat.

  • 2018-ban az üdülőhely szobakiadóinál több mint 140 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták.

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. közleménye szerint a magánszállások újabban reneszánszukat élik. Mind a hazai, mind a külföldi vendégek részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy vendégházat, apartmant béreljenek. Ez nem azt jelenti, hogy visszatért volna a 90-es évek “Zimmer Frei” korszaka, hiszen a vendégek igényei azóta sokat változtak. Ma már alapvető elvárás a wifi, a reggeli, de akár a szálláshelyhez kapcsolódó szauna, medence megléte is.

Hévízen 2016 óta egy pályázati rendszer révén segítik a vendégházak felújítását és fejlesztését. Ennek forrását a szálláshelyek által befizetett idegenforgalmi adóból biztosítja a város. A program sikerességét jól jellemzi, hogy jelenleg már Hévízen található az ország legtöbb – összesen 61 – koronás minősítéssel rendelkező apartmanja és vendégháza.

A magánszálláshelyek fejlesztésére idén kiírt pályázatra 116 jelentkező volt, s közülük 113-at részesített támogatásban a város. A szállásadók együttesen 11,3 millió forint támogatást igényeltek, ami 11 százalékkal magasabb a 2018-as összegnél. Az önkormányzat által biztosított forrásból jellemzően felújításokat, légkondicionáló beszerzését, továbbá televíziók, biciklik, kerti bútorok vásárlását finanszírozzák a szobakiadók.

Hévíz város“Az eltelt négy évben tapasztaltak szerint a magánszállásadók egyre nagyobb számban pályáznak, és az elnyert támogatások összege is folyamatosan növekszik. A fejlődés a vendégforgalmi adatokban is meglátszik, mert amíg 2015-ben 99,7 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hévízi magánszállásokon, addig ez a szám tavaly megközelítette a 140,6 ezret” – nyilatkozta H. Horváth Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület elnöke.

(MTI)

Fotó: H. Szabó Sándor