• Az idegenforgalmi adó egy részének a visszaosztásával segítik a hévízi magánszálláshelyek minőségének a javítását.

  • Az üdülőhely kapacitásának több mint a felét a kisebb szálláshelyek adják.

  • Ez a Hévízre látogatóknak is jó hír, hiszen magasabb színvonalú szolgáltatásokat kaphatnak.

Kerti bútorok, kerti játékok, grillezők, babaágyak, wifi-hálózat kiépítése, számítógépes sarok kialakítása, széf, kerékpárok, tévékészülékek vásárlása, szolárium üzemeltetése – akár ezekkel is bővíthetik kínálatukat a hévízi magánszállásadók. Ahogy a település honlapján és a Turizmus Online-on is beszámoltak róla: országos szinten is egyedülálló pályázati rendszert vezetnek be Hévízen az önkormányzat és a Hévízi Szobakiadók Szövetségének az együttműködése révén.

A program célja, hogy a városban működő magánszálláshelyek fejlesztését segítsék. Ez a kör ugyanis más pályázati forrásokhoz nehezen juthat hozzá, viszont amennyiben a helyi szállásokon jobb szolgáltatást nyújtanak, akkor elégedettebbek lesznek a vendégek, többen visszatérnek az üdülőhelyre, azaz megtérül ez a befektetés a város számára.

A pályázathoz mostantól a magánszálláshelyek által az előző évben befizetett idegenforgalmi adó felét felét különítik el forrásnak. Az indulási keretösszeg jövőre 16 millió forint lesz. A szállásadók az általuk előző évben befizetett idegenforgalmi adó 50 százalékára, de minimum 50 ezer forintra pályázhatnak. A program előnye az is, hogy ösztönözheti az idegenforgalmi adó befizetését.

Hévízen 5-600-an foglalkoznak magánszálláshely üzemeltetésével, ez a kör biztosítja a város 12 ezer vendégágyának több mint a felét és jelentős részét adják az évi egymillió feletti vendégéjszakának. Az elmúlt években egyébként folyamatosan növekedett a részarányuk a város teljes vendégéjszaka forgalmán belül.