• Szerdán nyit a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda, a jövő héttől pedig már kétféle gyógyászati kezelés is elérhető lesz náluk.

  • Megkérdeztük a fürdő vezetőjét az újranyitással kapcsolatos tudnivalókról.

A kijárási korlátozások vidéki, majd budapesti és Pest megyei eltörlésének köszönhetően már májusban számos szabadtéri fürdő újra látogathatóvá válik. Ezen a héten fogják megnyitni országszerte a legtöbb fürdőt, így a pünkösdi hosszú hétvégén már egész széles lesz a hazai fürdőkínálat.

A héten, egészen pontosan május 27-én nyitó létesítmények közé tartozik a Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda. Az újranyitással kapcsolatos tudnivalókról megkérdeztük Kanalasné Donka Erikát, a fürdő vezetőjét.

Március közepe óta, azaz több mint két hónapon át zárva tartott a fürdő. Mivel telt ez a hosszú időszak? 

A bezárás a Helyi Operatív Törzs döntése értelmében következett be. Először nekiláttunk az egyébként is szokásos tavaszi nagytakarításnak, fertőtlenítésnek. Úgy fogtuk fel, hogy most az eddig megszokott feszített tempójú három nap helyett egy kicsit több időnk lesz ezekre a munkákra. Megtörtént a tározók fertőtlenítése, az épület minden szegletének a fertőtlenítése, vizes blokkok festése, hiányzó burkolatok pótlása, külső terület rendezése, minden egyéb karbantartási munka.

Első körben melyik medencét fogják megnyitni?

A szerdai nyitásra készen áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott COVID-kézikönyben foglaltakban előírt működési feltételeknek megfelelően az 50 méteres úszómedence, az élménymedence, – csökkentett élményelem működésével – valamint a gyermekpancsoló, ahol szintén nem működhet a vízgomba, mint élményelem. Az anaconda csúszda az úszómedencével van összekötve, így az is üzemelésre kész.

Csongrád fürdő csúszdaAz újranyitás kapcsán sok fürdő közölte, hogy a töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencéket nem tudják még megnyitni a hatósági előírás miatt. Azonban néhány fürdőben – fertőtlenítőszer adagolásával – mégis csak megnyitják ezeket a medencéket is. Önök melyik megoldást választották?

A mi üzemeltetési szabályzatunk a töltő-ürítő medencéknél vegyszermentes üzemelést ír elő. Ettől eltérni nem lehet. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, külön hatósági eljárást kellene kezdeményezni az üzemeltetés tekintetében. Bízunk benne, hogy hamarosan feloldják ezt a szigorítást.

A fürdőkbe beengedhető vendégek számával kapcsolatos korlátozás mit jelent a Csongrádi Gyógyfürdő számára?
Újraszámoltuk a medencék befogadóképességét, melynél a 4 négyzetméter/fő javasolt az NNK által. Ez az úszómedence esetében 250 fő, az élménymedencénél 100 fő, a pancsolónál 36 fő egyidejű bent tartózkodását teszi lehetővé. A csongrádi fürdő zöld felülete 17 100 négyzetméter, így a 16-20 négyzetméter/fővel számolva bőven megfelelünk az üzemeltetési szabályzatunkban foglaltaknak.

Csongrád gyógyfürdő élménymedenceA gyógyászati kezelések mikortól lesznek újra elérhetők? 
Június másodikától a masszázs és az iszapkezelés gyógytényezők kiszolgálására lesz lehetőségünk – a megfelelő egészségügyi előírásokat szem előtt tartva, mind a dolgozók, mind a betegek érdekében.

Csongrád-Csanád megye fürdős kínálatáról itt olvashat.