• A végéhez közeledik a Fonyód és Csiszta Fürdő közötti 5 kilométeres út aszfaltozása.

  • Kerékpár mellett autóval is használható lesz a termálfürdőhöz vezető út.

Még a nyáron írtunk arról, hogy elkezdődött a Fonyód és a buzsáki Csiszta Fürdő közötti kerékpározható közút déli szakaszának az építése. Akkor arról volt szó, hogy december közepéig szeretnék befejezni a munkákat, s úgy tűnik, ezt az ütemtervet tartani is tudják.

A Sonline híre szerint ugyanis már a végéhez közeledik az útépítés. Mint írják, a napokban 4 centiméter vastag kopó- és 6 centiméter vastag kötő aszfaltréteg kerül rá a mintegy 3,5 méter széles új útra. Ezzel jóval közelebb kerül a Balaton-part a buzsákiakhoz, és azoknak a balatoni turistáknak is nagy jelentőségű ez az útépítés, akik a csisztai gyógyvizet élveznék

„Mindkét település jól jár ezzel a fejlesztéssel, hiszen a foglalkoztatási célú mobilitást segíti elő és turisztikai igényt is kielégít” – nyilatkozta Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere. Ráadásul ezzel tovább bővíthető a turisztikai szezon, hiszen akár a téli vagy őszi szezonban is könnyen és gyorsan elérhetővé válik a termálfürdő, ahol egész éven át élvezhető a településen feltörő meleg víz.

Az elkészülő fejlesztés biztonságos közlekedést tesz majd lehetővé a bicikliseknek és autósoknak is. A Buzsák és Fonyód közti út ugyanis vegyes használatú lesz, amelyen kerékpár mellett személyautóval is közlekedhetnek majd, de maximum 30 km/h-s sebességgel.

Ezzel valóban egy évtizedes problémát oldanak meg, hiszen eddig a közeli Fonyód felől csak földúton lehetett megközelíteni Buzsákot. Sokan inkább az aszfaltozott utat választották, ami viszont 20 kilométeres kerülőt jelentett. Közel húsz éven át a Balatonfenyves és a Csiszta Fürdő közötti kisvasút sem járt, de szerencsére a vonalon 2021 nyarán már újraindult a közlekedés.

Csiszta termálfürdő

A csisztai gyógyvíz hatásáról itt olvashat.