• Szép helyen fekszik, közel a Balaton, remek gyógyvizük van és élménymedencékből sincs hiány.

  • Érdemes egy próbát tenni a Kehidakustányban található gyógyfürdővel.

Zala megyében, Keszthelytől 20, Hévíztől 15 kilométerre találjuk Kehidakustányt. A község azon kevés hazai település közé tartozik, ahol növekvő tendenciát mutat az állandó lakosok száma. Azaz nemcsak üdülni járnak ide az emberek, hanem sokan le is telepednek Kehidakustányban.

Ez nem csoda, hiszen adott a szép és nyugodt természeti környezet, nincs messze a Balaton és a megyeszékhely, Zalaegerszeg sem. A fő vonzerőt persze a Kehida Termál, a településen működő gyógy- és élményfürdő jelenti.

A mai fürdő elődjét az 1980-as évek közepén hozták létre. Kivételesen nem olajkutatás közben találtak termálvizet, hanem egy artézi kút fúrása során bukkantak – véletlenül – termálvízre. A fürdő a mai formáját a 2000-es évek elején nyerte el.

A termálfürdőbe annak idején pénzt fektető építési vállalkozók szerencsére előrelátók voltak. Nem pusztán fürdőépítésben gondolkodtak, hanem új szálláshelyek kialakításával is összekötötték a beruházást. Ennek kulcsszerepe volt abban, hogy a település gyorsan kedvelt üdülőhellyé vált. Azért máshol láthatunk arra példát, hogy adott egy jó termálfürdő, de helyben vagy szinte nincs is, vagy nem megfelelő minőségű a szálláskínálat.

A Kehida Termál teljes medencekínálata a főszezonban áll a vendégek rendelkezésére. Azonban ilyentájt, tavasszal is bőven lehet válogatni a medencékből. A fedett részben üzemelnek az élménymedencék, csúszdás medencék, gyerekmedence, a gyógyvizes medencék is. A szabadtéri részen jelenleg két gyógyvizes medence jelenti a választékot, de húsvétra már várhatóan megnyitják a szabadtéri meleg vizes úszómedencét is.

élménymedence a Kehida Termálban

Sokan kifejezetten a gyógyvíz miatt látogatják a fürdőt. A Kehidakustányban feltörő termálvíz gyógyhatását hivatalosan 2002-ben igazolták. A víz kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, a szulfidion-tartalma ugyanakkora mint a közeli Hévízi-tó gyógyvizének, ugyanakkor azzal ellentétben radont nem tartalmaz. A kehidai gyógyvíz elsősorban mozgásszervi problémák kezelésére és megelőzésére, továbbá egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati, valamint idegrendszeri betegségek esetén javasolt.

A gyógyvíz ajánlott a baleseteket és ortopédiai műtéteket követő rehabilitáció során is, ugyanis gyorsítja a sérülések, törések gyógyulását. A kéntartalmának köszönhetően segíti a porcok regenerálódását, valamint jótékonyan hat a kopásos ízületi betegségekre is.

gyógyvizes medence a Kehida Termálban

Ami az árakat illeti, a Kehida Termálban három zónát különböztetnek meg. A zöld zónához tartozik az élményfürdő és a strandfürdő. A fehér zónához az előbbin felül a gyógyfürdő. A piros zónához pedig a zöld és a fehér zóna kínálatán túl a szaunavilág is.

Jelenleg a zöld zónás napijegy szezonon kívül 4300 forintba, nyugdíjasoknak 3650 forintba kerül. Ugyanennek az ára kiemelt időszakban: 5100 forint, illetve 4350 forint. A fehér zóna esetében a teljes árú napijegy 4950 forintba, nyugdíjasoknak 4200 forintba kerül. A kiemelt időszakban ez 5600 és 4800 forint. De minden kategóriában vannak olcsóbb 3 órás, illetve a záróra előtti 3 órás belépők is.

A hasonló medencekínálatú dunántúli fürdők között ez teljesen értékarányos árnak számít. Érdemes azt is megemlíteni, hogy itt a kiemelt időszakba nem tartoznak bele a hétvégék. (Sok más fürdőben már az a gyakorlat, hogy minden péntek, szombat és vasárnap is kiemeltnek számít). Kehidán legközelebb majd az április 6-11. közötti, illetve az április 28. és május 1. közötti időszak lesz kiemelt.

Összességében a gyógyulási lehetőséget keresőknek és az aktívabb vizes kikapcsolódásra vágyó fiatalabbaknak, valamint a kisgyerekes családoknak egyaránt ajánlható a fürdő.

Hamarosan indul a tavaszi szezon a Balatonhoz közeli Csiszta Fürdőben. Erről itt írtunk bővebben.