• A vendégforgalomnak nem tett jót a téli és a tavaszi időjárás és kevesebben vették igénybe a gyógyászati kezeléseket.

  • Viszont a Várfürdőt működtető társaság árbevétele emelkedett 2019 eddigi részében.

Az idei év első kilenc hónapjáról készített beszámolót a tulajdonos Gyula város számára a Gyulai Várfürdő Kft. Miután ez már magában foglalja az év legnagyobb részét, ráadásul azon belül is a forgalom szempontjából legfontosabbnak számító nyári időszakot, ezért az egész 2019-es évre vonatkozó következtetések is levonhatók belőle.

A beszámoló alapján január eleje és szeptember vége között a Gyulai Várfürdő Kft. nettó árbevétele 4,7 százalékkal nőtt, az erre az időszakra eső nyereségük pedig 18,37 százalékkal bővült. Ez azt jelenti, hogy az egész vére várható eredményük elérheti a 322 millió forintot, ami meghaladja az előző évi 315 millió forintos profitot.

2019 első kilenc hónapjában a fürdő 476 722 vendéget fogadott, az előző év hasonló időszakában ez 478 582-t tett ki, ami minimális, 0,4 százalékos csökkentést jelent, ez gyakorlatilag stagnáló vendégforgalomnak tekinthető. A fürdő egyébként eredetileg a vendégszám növekedésével kalkulált. A beszámoló szerint ezt a hideg tél és az esős tavasz miatt nem tudták elérni.

Illetve megemlítik, hogy ez még egész jó eredmény ahhoz képest, hogy gyulai vendégéjszakák száma ezzel párhuzamosan 5,4 százalékkal csökkent, ami mögött megint csak az időjárást, valamint a gyulai szállások jelentős áremelésének hatását sejtik. A minimálisan csökkenő vendégszám mellett egyébként azért tudott elérni növekvő árbevételt a fürdő, mert 4,2 százalékkal emelték a belépőjegyek árát, és év közben az öltözőszekrények használata után 100 forintos díjat vezettek be.

A Gyulai Várfürdőben igénybe vett gyógyászati kezelések száma 8,4 százalékkal csökkent. Ebben szeret játszik, hogy már a Hőforrás Hotel is kínál gyógyászati kezeléseket. Az viszont pozitív trend, hogy a NEAK által nem finanszírozott gyógyászati és beauty kezelésekből származó bevételeik növekedtek az elmúlt időszakban.

AquaPalota Gyula fürdő

A Gyulai Várfürdő vendégeinek a zömét továbbra is a hazai turisták adták. Terület szerint a legtöbben Budapestről és Pest megyéből, Észak-Magyarországról és a Tiszántúl nagyobb városaiból érkeztek a fürdőbe. A külföldi turisták körében magasan a Romániából érkező vendégek dominálnak.

A beszámolóból kiderül az is, hogy jövőre némi áremelést is terveznek. Ez a felnőtt napijegyek esetében a jelenlegi 2500 forint helyett 2600 forintot fog jelenteni január elsejétől. Június 12-től ez az ár 2700 forintra nő, majd szeptember 13. után 2650 forintra csökken. Az őszi árcsökkentés mértéke egyébként még ennél magasabb is lehet, ugyanis akkortájt már elkezdődhetnek a korábban beharangozott fejlesztések a Várfürdőben, ami érinteni fogja egyes szolgáltatások elérhetőségét.