• Jelentős fejlesztést terveznek Kiskunhalason, aminek során a jelenlegi Halasthermált igazi fürdőkomplexummá bővítenék.

  • Ennek keretében új termálkutat is fúrnak.

Tavaly jelentették be, hogy komoly fürdőfejlesztésbe kezdenek a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason. A településen 1958 óta működik termálfürdő, amelynek vize 1983-ban gyógyvíz minősítést kapott, három évvel ezelőtt pedig gyógyhely címet is szereztek.

A terv az, hogy egy komplex fejlesztést valósítanak meg, ami a Csipke gyógyvízre, a gyógyfürdőre, a gyógyhely adottságaira, valamint a szomszédos kórház orvosi szakértelmére épül. A távlati cél az, hogy éves szinten 100 ezer gyógyulni vágyó turista keresse fel a várost. A kiskunhalason feltörő víz egyébként ízületi megbetegedések, porckopás, műtéti utókezelés, csonttörések rehabilitációja, egyes nőgyógyászati betegségek esetén alkalmazható.

A fürdőfejlesztés részeként új fürdőépületet alakítanak ki, ahol új medencék, gyógyászati részleg, valamint wellness részleg is helyet kap. Emellett versenyek rendezésére alkalmas úszómedence és csúszdapark építése is a tervek között szerepel. Sőt, a fürdő nevét is megváltoztatnák: a jelenlegi Halasthermál Gyógyfürdő helyett Csipke Gyógy- és Élményfürdőre.

Halasthermal termálfürdő

Ennek a beruházásnak a nulladik lépését jelenti a biztonságos termálvízellátás megteremtése. A fürdő vízellátására ugyanis három kút is létesült, viszont ezek közül az első kettő az évek során „behomokolt”, ami miatt használhatatlanná vált. Emiatt a 80-as évek végén egy harmadik termálkutat is fúrtak, s jelenleg is ez látja el a fürdőt gyógyvízzel, viszont a biztonság kedvéért szükséges egy újabb kút kialakítása.

Ezért úgynevezett melléfúrásos technológiával egy új kutat alakítanak ki a működő termálkút mellett, annak vízbázisát megfúrva. Az új termálkút tervezett talpmélysége várhatóan 890 méter lesz. A termálkút kialakítására kiírt közbeszerzési pályázatot az Aquaplus Kft. nyerte 79,9 millió forintos ajánlattal. Magának a kútnak a kivitelezését pedig a napokban el is kezdik.