• A Békés megyében található Orosháza-Gyopárosfürdő lett az ország 22. gyógyhelye.

  • A város fejlesztési forrásokat remél a cím megszerzésétől.

Július 27-én, azaz múlt héten szerdán gyógyhely címet kapott Orosháza-Gyopárosfürdő – adta hírül az üdülőhely turisztikai honlapja. A gyopárosi termálkút vizét 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé, legutóbb pedig 2014-ben történt jelentősebb beruházás a fürdőben, amikor felújították a gyógymedencét. Gyopárosfürdő nemcsak a gyógyvíznek, hanem a természeti környezetnek is köszönheti a cím elnyerését, hiszen a területet egy erdős rész veszi körül, ami hozzájárul a levegő tisztaságához.

„Hatalmas előrelépést jelent a településnek, hogy Gyopárosfürdőt is az ország gyógyhelyei közt fogják számon tartani. A fejlesztési koncepcióink, illetve a következő évek munkája is részben a gyógyulni vágyókra fog épülni. Büszkeség számunkra, hogy a fürdő is felkerül az országos gyógyhelytérképre, így olyan kiemelkedő helyek közt lesz számon tartva, mint például Hévíz vagy Hajdúszoboszló” – büszkélkedett Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

Gyopárosfürdő gyógyhelyA gyógyhely cím megszerzésének hátteréről az Oros Café írt részletesebben. Ebből kiderül, hogy a város két évvel ezelőtt indította el azt a folyamatot, aminek révén mostantól Gyopárosfürdő is gyógyhelynek számít. A cikkben megemlítik azt is, hogy marketingszempontok mellett a pályázati források miatt is nagyon fontos a cím elnyerése. Hiszen – ahogy már többször írtunk róla – a hazai gyógyhelyek számára egy külön pályázati forrás nyílik meg.

Az Oros Café szerint többek között interaktív tanösvényt szeretnének kialakítani a tóparti sétányon, de játszótér, pihenőhelyek létesítése, valamint a helyi növény- és állatvilág bemutatása is a terveik között szerepel.

Gyopárosfürdő gyógyhelyA gyógyhely címet egyébként a fürdő, a hármas tórendszer, valamint ezek közvetlen környezete kapta meg. A minősítés során vizsgálták a terület zajszintjét, a levegő minőségét, a megfelelő minőségű és mennyiségű szálláshelyek meglétét is.

Orosháza-Gyopárosfürdő – ahogy a lenti táblázatból is látszik – ezzel az ország 22. gyógyhelyének számít. Legutóbb a Bács-Kiskun megyében található Kiskunmajsa és Kiskunhalas kapott gyógyhely címet.

A gyógyhelyek listája, a cím odaítélésének az évével

1935 Miskolc-Lillafüred
1954 Eger
1958 Harkány
1961 Sopron
1963 Gyöngyös-Kékestető
1970 Hévíz
1971 Debrecen
1971 Balatonfüred
1972 Parád
1975 Hajdúszoboszló
1978 Zalakaros
1979 Bükfürdő
1984 Gyula
2012 Sárvár – Arborétum
2012 Sárvár – Gyógyvarázs
2013 Mezőkövesd – Zsórifürdő
2013 Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdő
2013 Szigetvár
2014 Tapolca
2015 Kiskunmajsa
2016 Kiskunhalas
2016 Orosháza-Gyopárosfürdő

A gyógyhelyek számára megnyíló fejlesztési forrásokról szóló korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.