• Szabadtéri gyógyvizes medencében ejtőzne Budapesten és a környékén?

  • Gyűjtöttünk néhány gyógystrandos tippet, szerintünk ezek közül mindegyik jó választás lehet.

A jó időben sokan – de egyesek még télen is – kedvelik a szabadtéri fürdőzést biztosító helyeket. Viszont ezen belül azért jó néhányan nemcsak strandolnának, hanem egy füst alatt kúrálnák is a különféle egészségügyi problémáikat, ezért gyógyvizes kültéri medencével (is) rendelkező fürdőt keresnek.

Azért messze nem minden termálfürdő rendelkezik gyógyvizes, pláne, szabadtéri gyógyvizes medencével. Ezért mutatunk néhány olyan fürdőt Budapesten és Pest megyében, ahol tágas, parkosított strandi részt is találunk, de minősített gyógyvízzel töltött kültéri medencével is rendelkeznek.

Kezdjük két budapesti gyógystrandos tippel…

Dagály Termálfürdő

Volt egy időszak, amíg nem tudtuk volna javasolni a fővárosi Dagályt, ugyanis a népszerű fővárosi fürdő majdnem két évig zárva tartott. Szerencsére tavaly augusztusban már újra megnyitották a patinás strandfürdőt, amit fel is újítottak. Az itt található gyógyvíz ízületi gyulladás, Bechterew-kór, idült derékfájás, idegfájdalmak, isiász, baleseti utókezelések során lehet hatékony.

Dagály Fürdő Budapest

Palatinus Fürdő

Szintén egy nagy múltra visszatekintő fővárosi fürdőről van szó, hiszen idén ünnepli a megnyitásának 100. évfordulóját. Itt is találhatunk gyógyvízzel töltött medencét. A Szent Magda gyógyvíz javallatai közé tartoznak a degeneratív ízületi betegségek, idült ízületi gyulladások, porckorongsérv, a csontrendszer mészhiányos állapotai, valamint a sérülések utókezelése.

Palatinus Strandfürdő

Leányfalui Termálfürdő

A Pest megyei Leányfalu hangulatos termálfürdőjében hat medence található, s ezek többsége – köztük a 37-39 Celsius-fokos vizű gyógymedencével – egész évben nyitva tart. A leányfalui gyógyvíz kúraszerűen alkalmazva mozgásszervi betegségek, valamint ideg- és izomfájdalmak kezelésére lehet alkalmas.

Leányfalu gyógyvizes strandmedence

Nagykátai Gyógy- és Strandfürdő

A Budapesttől 67 kilométerre lévő településen 1998 óta működik termálfürdő – 2012 óta pedig fedett fürdőrész is tartozik hozzá. A nagykátai fürdőnek is van gyógyvize, amit a szabadtéri medencéik közül az úgynevezett pillangómedencében találhatunk meg. A gyógyvizes fürdőzés az idült ízületi gyulladásban, degeneratív ízületi elváltozásokban, idegfájdalmak, ideggyulladások, izomfájdalmak esetén hozhat enyhülést. Mindezek mellett sportsérülések után és csonttörések utókezelésekor is érdemes lehet elugrani Nagykátára egy kis fürdőzésre.

Nagykáta gyógymedence strandfürdő

Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő

Pest megye negyedik legnépesebb városával is érdemes számolniuk azoknak, akik egy kis szabadtéri gyógyfürdőzésre vágynak. Az évek során nagyon szépen kiépült fürdőhöz egy tágas szabadtéri rész is tartozik, ami május vége és szeptember eleje között tart nyitva. Ezen a strandi részen pedig sok egyéb medence mellett egy gyógyvizes ülőmedence is a rendelkezésünkre áll. A ceglédi gyógyvizet mozgásszervi, reumatikus és bőrgyógyászati betegségek kezelésére ajánlják. Emellett az idegpályák rehabilitációs kezelése is a javallatai közé tartozik.

Cegléd gyógymedence strandfürdő