• Amennyiben sikerrel zárul a minősítési eljárás, akkor Nagyatád lehet Somogy megye első gyógyhelye.

  • A városban egy patinás gyógyfürdő, strandfürdő és uszoda is működik.

Legutóbb Orosháza-Gyopárosfürdő kapott gyógyhely címet, ezzel az ország 22. gyógyhelye lett az üdülőterület. Könnyen lehet, hogy hamarosan Nagyatád is gyógyhely lesz, hiszen a település képviselő-testülete elindította a minősítési folyamatot. Amennyiben sikerrel járnak, Nagyatád lehet Somogy megye első gyógyhelye – persze csak akkor, ha időközben más település nem előzi meg őket.

A közelmúltban a következő előterjesztést nyújtotta be a Ormai István, a város polgármestere a nagyatádi képviselő-testületnek: „Településünk számára a gyógyhellyé minősítés mind marketing szempontból, mind pályázati szempontból előnyös, mivel több hazai és európai uniós pályázat előtérbe helyezi a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket. Ezen kívül több nyugat-európai ország egészségbiztosítója megtéríti az ügyfeleinek a magyarországi gyógykezelés költségét, amennyiben a balneoterápiás gyógykezelés gyógyhelyen valósul meg, így növekedhetne a külföldről érkezők száma is.”

Nagyatádi fürdőAz előterjesztésben azzal kalkulálnak, hogy akár 1,5-2 évet is igénybe vehet a minősítési eljárás. A szükséges vizsgálatok elvégzése, szakvélemények bekérése ugyanis meglehetősen időigényes feladat. A minősítési eljárás során vizsgálják a megfelelő infrastruktúrát, a kiemelten védett területre előírt levegőtisztasági értéket, – mind a négy évszakban – a zajszintet, valamint a zöldterületek meglétét és minőségét is.

Némi józan óvatosság is kiolvasható az előterjesztésből, ugyanis az első vizsgálati eredmények alapján készül egy döntés-előkészítő tanulmány, s a képviselő-testület majd ennek ismeretében dönt arról, hogy érdemes-e végigvinni a minősítési eljárást. A testületi ülésen egyébként a képviselők áldásukat adták az előterjesztésre.

Nagyatád gyógyfürdőA bő 10 ezer lakosú Nagyatád a Balatontól 60 kilométerre található. A nagyatádi számít a megye legrégebben feltárt termálvizének, hiszen 1906-ban fúrták az első kutat. A fürdőt 1907-ben nyitották meg, a gyógyfürdő ma ismert épülete pedig 1923-ban épült, s tíz évvel ezelőtt felújították. A gyógyfürdőn kívül 1989 óta egy termálvizes strandfürdő, valamint 2008 óta egy tanuszoda is működik Nagyatádon.

A hazai gyógyhelyek aktuális listáját ebben a cikkünkben találja meg.