• Kristálytiszta víz és rengeteg hal: ez fogadja azt, aki lemerül a víz alá a Hévízi-lefolyóban.

  • Nemcsak a tó, hanem az elvezető csatorna vize is egzotikus élővilágot rejt.

Nemrég írtunk a Tófürdő felesleges vizét elvezető Hévízi-lefolyóról. Ide kattintva találja a cikkünket, s benne egy videót a termálvizes csatornáról és környékéről. A napokban a kincsvadászattal foglalkozó Tolnai István készített egy vízalatti videót a csatornáról. Maga a kincsvadászat ugyan nem volt túl eredményes, – pusztán egy régi pénzérmét talált a csatorna fenekén – de annál érdekesebb látni a Hévízi-lefolyó élővilágát.

Ahogy a lejjebb görgetve megtekinthető videón is látszik, a víz kristálytiszta és meglehetősen gazdag a halállománya, nem véletlen, hogy a Tófürdő vizét elvezető csatorna kedvelt a horgászok körében is. A halak különösen azt a részét kedvelik a csatornának, ahol a zsilipen keresztül beömlik a tó vize.

Hévízi-lefolyóA felvételen látszik, hogy a meleg vizű csatornában díszhalak is megélnek. Gyakran feltűnik például a szivárványsügér, amely eredetileg Közép-Amerikában őshonos. A csapatosan úszkáló, kisebb testű halak pedig – ha jól látjuk – akkor a szúnyogirtó fogaspontyok, amelyek szintén Amerikából származnak és az 1930-as években telepítették be a tóba.

Tolnai István videóját itt nézheti meg: