• Ritka az ilyen, Nádudvar összespórolt annyi pénzt, amiből teljes egészében megvásárolhatják a helyi gyógyfürdő teljes ingatlanát, továbbá a művelődési központ tulajdonviszonyait is rendezhetik.

  • Ez új fejlesztési lehetőségeket nyithat meg.

A Hajdúszoboszlótól 20 kilométerre fekvő Nádudvaron az 1920-as években találtak termálvizet, a helyi fürdőt pedig 1969-ben nyitották meg. A termálvizük 2001 óta gyógyvíznek számít, maga a létesítmény pedig 2015-ben kapta meg a gyógyfürdő címet. Jelenleg egyébként a nyári strandszezon kezdetéig karbantartási szünet van a fürdőben.

Tavaly ősszel döntöttek arról Nádudvaron, hogy vételi ajánlatot tesznek a művelődési központ és a gyógyfürdő esetében a tulajdonostársaknak. A rendszerváltás idején ugyanis az a döntés született, hogy a könyvtárnak és a művelődési háznak helyet biztosító ingatlan, továbbá a fürdő 50 százalékban a településé, 50 százalékban az egykori termelőszövetkezet utódszervezeteié legyen. Ez azt jelenti, hogy Nádudvar tulajdonostársa jelenleg a fürdő esetében a Nagisz Zrt., a művelődési háznál pedig a Nádudvari Agráripari szövetkezet.

A tulajdonosok között nem voltak konfliktusok az elmúlt három évtizedben, azonban ez a helyzet sok szempontból nem ideális. Például a vegyes tulajdonosi szerkezet miatt több pályázati forrásról is lecsúszott az önkormányzat. Régóta tervezték, hogy rendezik a tulajdonviszonyokat, ami mostanra oldódhat meg. A tulajdonostársak nyitottak az eladásra és a takarékos gazdálkodásának köszönhetően Nádudvarnak is lenne erre szabad forrása.

Pedig nem kevés pénzről van szó, a március 28-i képviselő-testületi ülésre készített előterjesztés szerint a művelődési központ esetében nettó 255 millió forintról, a fürdő kapcsán nettó 140 millió forintos vételárról állapodtak meg a felek. Viszont a fürdőnél a szomszédos üres telek is a tranzakció része, ami jelentős fejlesztési lehetőségeket is megnyitna a jövőre nézve.

Nádudvari Gyógyfürdő gyógymedence

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismét téma volt az ingatlanok megvásárlása, ugyanis a teljes vételár előteremtése miatt módosítani kell a város idei költségvetését. Ezt egyhangúlag megszavazták a képviselők, így az utolsó akadály is elhárult a két ingatlan megvásárlása elől.

Nádudvari Gyógyfürdő bejárat