A pályázatot január 15-én lezárták! Részletek ide kattintva!

Melyik NYUFIG igazolás kell a pályázathoz? Hova érdemes fordulni, ha elakadtam? Melyik fürdőbe érvényes a program? Kérdések és válaszok az Erzsébet-program fürdőbelépő akciójáról.

Lassan már egy brazil szappanoperával vetekszik az Erzsébet-program gyógyfürdős pályázatáról szóló cikksorozatunk. Az eddigi tapasztalat az, hogy akinek nincs rutinja az ilyen pályázatok benyújtásában, annak lehetnek nehézségei. További problémát jelent, hogy a 60 év felettieknek szóló pályázatot kizárólag az interneten lehet benyújtani (erről a furcsaságról tegnap írtunk).

A hozzánk befutó kérdések alapján rengeteg félreértés és dilemma van a pályázattal kapcsolatban, ezért összefoglaljuk a tudnivalókat és eloszlatunk néhány félreértést.

Kik pályázhatnak?

Belföldi illetőségű, öregségi nyugdíjban részesülő, 60. életévüket betöltött személyek.

Minden nyugdíjas pályázhat?

Csak azok, akiknek teljes összegű havi ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot.

Aki az Erzsébet-program szociális üdülési pályázatán részt vesz, az erre is pályázhat?

Nem! Akik pályázatot nyújtottak be a nyugdíjasok szociális üdülési pályázatára, azok a gyógyfürdő belépőre vonatkozó pályázat keretében nem részesülhetnek támogatásban.

Ez nekem túl bonyolult, nem boldogulok vele, amúgy sincs szkennerem, nyomtatóm. Mit tehetek?

Olvasóink tapasztalatai szerint ilyen esetben a legtöbb segítségre az úgynevezett eMagyarország pontokon lehet számítani. Ezen belül is leginkább a teleházakhoz, könyvtárakhoz érdemes fordulni. Amennyiben van kapcsolata a helyi nyugdíjas klubbal, keresse meg őket. Van ugyanis, ahol a klubon belül megszervezik a pályázatok csoportos benyújtását.

Melyik NYUFIG igazolás kell, amit tavaly, vagy amit idén kaptam/kapok?

Az, amelyiket tavaly kapta! Tehát ne várjon az idei kiküldésére. Amennyiben elveszett a tavalyi levél, akkor keresse fel a nyugdíjfolyósító legközelebbi ügyfélszolgálati irodáját. Fontos: az igazolásra nem alkalmas a postai folyósításról szóló nyugdíj-szelvény, és a bankszámlakivonat sem.

Mi történik ezután?

Amennyiben a pályázó sikeresen kitöltött és feltöltött minden kért adatot az Erzsébet-program rendszerébe, kap egy visszaigazoló emailt. Az emailben lévő linkre kattintva lehet aktiválni a pályázatot. Erre 2014. február 15-én éjfélig van lehetőség.

Ezután a pályázó kap egy azonosító számot.

Mi a teendő, ha értesítést küldenek, hogy elnyertem a támogatást?

Az értesítő email kézbesítését követő 30 napon belül át kell utalni az önrészt a levélben megadott bankszámlaszámra.

Mekkora az önrész?

2500 forint.

Ezután kapunk egy fürdőkártyát?

Igen, de nem fürdőkártyát, hanem az úgynevezett Erzsébet Kártyát fogják postán megkapni a pályázat nyertesei. Akik 2013-ben már nyertek támogatást az Erzsébet-program keretében és már van ilyen kártyájuk, azok nem kapnak újabb kártyát.

Aki nyert, befizette az önrészt, kapott Erzsébet Kártyát, az meddig veheti igénybe a kedvezményt?

2014. december 31-ig használható ki a kedvezményes keret.

Hol és hány alkalommal lehet használni a kártyát?

A programban részt vevő fürdők listáját és azt, hogy hányszor lehet ezekben felhasználni a kártyát, ide kattintva találja.

A listán szereplő fürdőkön kívül máshová is érvényes a kedvezmény?

Nem, csak a listán található fürdőkbe.