• Tavaly homokot és iszapot találtak a jódos-sós gyógyvízben.

  • Az ennek kapcsán elvégzett műszaki vizsgálatok több hiányosságot is feltártak.

  • Viszont emiatt azóta sem tudják a jódos-sós vízzel tölteni a medencéket, de szerencsére van egy másik gyógyvizük is.

Több mint 10 éves szünetet követően, 2018 végén nyitották meg újra a Pesterzsébeti Gyógyfürdőt. Első körben a fedett részt, majd 2019 nyarán a teljes felújított, illetve kibővített fürdőt is birtokba vehették a vendégek.

A fürdő egyedisége, hogy kétféle minősített gyógyvízzel is rendelkeznek. Az egyik a Szent Erzsébet Gyógyvíz, ami kalcium-magnézium-nátrium-klorid-szulfát-hidrogénkarbonátos összetételű termálvíz, ami fluorid, szulfid, kálium és metakovasav tartalommal rendelkezik. A másik pedig egy nagyon különlegesnek számító, jódos-sós gyógyvíz, ami egyetlen medencében volt elérhető. Igazából ez a víz volt a fürdő névadója is, hiszen Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő néven nyitottak újra.

Azonban a jódos-sós vizű medencét tavaly nyár eleje óta a másik gyógyvízzel töltik. A fürdőt működtető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. jelezte ugyan, hogy műszakik okból nem elérhető a jódos-sós gyógyvíz a fürdőben, de erről bővebb információt sokáig nem közöltek.

Viszont valamikor az év elején felkerült egy részletesebb tájékoztató erről a fürdő honlapjára. Így most már legalább lehet tudni, hogy mi jelenti a problémát.

Ebben az szerepel, hogy a fürdő 2018-2019-es felújítása során több műszaki probléma keletkezett. Ezek közé tartozott, hogy a jódos-sós kútból kitermelt vízben lebegő üledéket (homokot és iszapot) találtak, ezért egy külső cégtől megrendelték a kút műszaki felülvizsgálatát.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kút kivitelezése nem az engedélyben és a tervekben foglaltak szerint történt. A kút szabálytalan műszaki kialakításából adódó hibák egy részét az üzembeállításhoz el kell hárítani, a továbbiakat pedig a jövőben kell megoldani.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a sós-jódos víz vasbeton tározója 2018-ban fóliaszigetelés nélkül került kialakításra, ezért a tározó falán és alján megtapadó szennyeződés eltávolítása szinte lehetetlen. Továbbá nem került kialakításra a tározó alján használható méretű folyadékgyűjtő összefolyó, úgynevezett „zsomp”, ezért a vasbeton tározóban felgyülemlett szennyezett folyadék maradéktalan eltávolítása nem megoldott, ami folyamatos vízminőség problémát okoz.

Jódos Sós fürdő Pesterzsébet

A sós-jódos kútból kinyert víz gyógyhatásának megőrzése érdekében a sós-jódos gyógymedencékben töltő-ürítő rendszerrel (folyamatos vízcserével) kell biztosítaniuk a víz tisztaságát, azaz nincs vízforgatás, vízkezelő technológia, mert ez a víz gyógyhatását kedvezőtlenül befolyásolná.

A kút vize magas gáztartalommal rendelkezik, ezért gázmentesítő berendezést kell üzemeltetniük. A kitermelt vízben található oldott anyagok egy része (főként vas, mangán) a gázmentesítőben oxidálódik. A gyógyvíz minősítésből adódó vízkezelő technológia hiánya és a gáztartalom miatt szükséges gázmentesítő berendezés okozza az egyik üzemeltetési nehézséget. Ugyanakkor közegészségügyi, bakteriológiai szempontból a kút vize megfelelő.

„A fenti hiányosságok helyreállítása után tudjuk csak újra biztosítani a medencék töltését a sós-jódos kútból” – írják. Viszont ennek a pontos időpontja még nem ismert.