• A gyógyvizes fürdőzésnek számos pozitív hatása lehet, legyen szó egészségügyi problémákról vagy egyszerűen csak a közérzetünk javításáról.

  • Mindazonáltal, néhány esetben a fürdőlátogatás sajnos nem ajánlott.

A gyógyvízben való fürdésnek közvetlen és közvetett kedvező hatásai is lehetnek. Utóbbi alatt azt értjük, hogy a fürdők kellemes környezete jó hatása van a vegetatív idegrendszerre, segít magunk mögött hagyni a hétköznapok gondjait. Ezt nem szabad alábecsülni, mivel ez akár a betegségek megelőzésében is segíthet.

Azonban néhány esetben – minden kedvező hatása ellenére – sajnos nem ajánlott a meleg vízben való fürdés, függetlenül attól, hogy az adott víz minősített gyógyvíz, termálvíz vagy pusztán melegített közműhálózati víz. A lenti felsorolásban szereplő problémák többsége nem látható külsőleg, az úszómester nem zavar ki minket a medencéből, de mindenkinek saját érdeke, hogy ezeket a szabályokat betartsa.

Több olyan eset van, amikor ez a tilalom magától értetődő, vagy legalábbis annak kellene lennie. Ezek közé tartozik bármilyen fertőző betegség, továbbá a nyílt, nedves sebek, és lázas állapotok. Eleve ellenjavalltak a heveny gyulladásos állapotok, amelyeket általában láz vagy hőemelkedés is jelez. Ide tartozik minden aktív gyulladás, legyen az mandulagyulladás, emésztőrendszeri gyulladás, vagy akár ízületi gyulladás is. Az utóbbiak tipikus jelei közé tartozik, hogy az érintett ízület tapintásra meleg, duzzadt, esetleg pirosas is lehet.

Nem ajánlott extrém magas vérnyomás, súlyos szívkoszorúér betegség vagy szívelégtelenség esetén meleg vizes fürdőt látogatni, valamint a szívinfarktust követő három hónapban sem javasolják. Általánosságban a szívbetegségeknél kerülendők a magas hőfokú medencék. Néhány évvel ezelőtt egy kardiológust kérdeztünk a szívbetegségek esetén alkalmazható fürdőkezelésekről és termálfürdőzésről. A szakorvos részletes tanácsait itt találja. A daganatos betegségeknél mérlegelést igényel, hogy szabad-e gyógyvizes fürdőbe menni, erről pedig itt olvashat további részleteket.

úszás gyógymedencében

A kiterjedt vénatágulat, a kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés, valamint a gyakori asztmás-, vesekő- és eperoham is az ellenjavallatok közé sorolható.

A legideálisabb egyébként az lenne, ha valakinél ez felmerül dilemmaként, akkor legalább a gyógyfürdőkben lehetősége lenne egy fürdőorvossal beszélni. Ugyanakkor kevés (és egyre kevesebb) gyógyfürdőben van arra lehetőség, hogy bármikor orvossal beszélhessünk.

Ezen túl néhány esetben nem kifejezetten ellenjavallt a meleg vízben való fürdés, de ajánlott némi óvatosság. Ide tartoznak például a keringési rendellenességek nélküli szív- és érrendszeri betegségek, a magas és alacsony vérnyomás, valamint önmagában az idős kor.

A fenti esetekben érdemes két dologra odafigyelni: a medence vízhőmérsékletére és a vízben eltöltött időre. Inkább a 35-36 Celsius-fokos vizű medencéket válasszák, ne a legmelegebbeket. Fontos betartani az ajánlott fürdési időt, még akkor is, ha az adott medencénél nincs kifejezett ajánlás, mivel nem gyógyvízzel van feltöltve (csak a gyógymedencéknél kötelező megadni az ajánlott időt). A meleg víz vérnyomásra gyakorolt erőteljes hatása miatt az utóbbiaknál is érdemes figyelni arra, hogy 20-30 perc után tartsanak egy kis pihenőt.