• A legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvízzel rendelkező hazai fürdő megkapta a gyógyfürdő címet.

  • 2024 eddigi részében két fürdő szerezte meg újonnan ezt a minősítést.

Nagyjából egy héttel ezelőtt írtunk arról, hogy 2023 eleje óta mostanáig csak két új gyógyfürdő címet adtak ki. Még az elmúlt esztendőben kapta meg a minősítést a Tótkomlóson található Rózsa Gyógyfürdő. Illetve idén januárban a Kisteleken működő termálfürdő is megszerezte a gyógyfürdő címet.

Az illetékes kormányhivatal ma frissítette a hazai gyógyfürdők nyilvántartását, ez alapján pedig újabb gyógyfürdő minősítést adtak ki. Méghozzá a Heves vármegyében, azon belül is a Bükkszéken lévő fürdő – a Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdő – kapta meg a címet.

Egyébként meglepő, hogy eddig nem rendelkeztek ezzel a címmel, hiszen nagyon jók az adottságaik. Bükkszéken található hazánkban a legmagasabb ásványianyag-tartalmú olyan gyógyvíz, amiben fürdeni is lehet. A víz összes oldott ásványianyag-tartalma meghaladja a literenkénti 20 ezer mg-t, ami rendkívül magasnak számít. (A hazai termálfürdők többségében ez az érték jellemzően 1000-3000 mg/liter).

A Salvus néven is ismert – magas sótartalmú, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos – gyógyvíz fürdőkúrához, ivókúrához, illetve porlasztva inhalációs kezelésekhez is alkalmazható. S egyébként a brómtartalom terén is hazai listavezetőnek számít.

A bükkszéki gyógyvizet fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségeknél, sérülések és csonttörések utókezelése során, egyes bőr- és nőgyógyászati problémák esetén ajánlják. Ivókúra formájában különféle emésztőrendszeri panaszoknál, illetve cukorbetegségnél javasolható. Inhalálva pedig légúti gyulladások, asztma, tüdőgyulladás kiegészítő terápiájaként lehet kedvező hatása.

Bükkszéki gyógyvizes medence

Mindez azt jelenti, hogy immár hét gyógyfürdője van Heves vármegyének. Gyógyfürdő címmel rendelkezik ugyanis az Egri Termálfürdő, a Demjénben lévő gyógy- és élményfürdő, az egerszalóki Saliris Resort. Mindezeken felül érvényes gyógyfürdő minősítése van a felújítás alatt álló egri Hunguest Hotel Flórának, de gyógyfürdőnek számít a mátraderecskei mofetta és Parádfürdőn működő kórház is.

Bükkszék termálfürdő

Bükkszéket nemrég annak kapcsán is említettük, hogy az elmúlt években sok új letelepedőt vonzottak – nyilván a termálfürdőnek is köszönhetően. Erről itt olvashat.