• Az önkormányzatnak vissza kellett utalnia a tervek elkészítésére kapott 660 millió forintot.

  • Az alpolgármester szerint a központi közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél akadt el a fürdőfejlesztési projekt.

Lassan három éve írtunk arról, hogy a Bács-Kiskun megyei Baján fürdőfejlesztést terveznek. Ennek része lett volna egy új fedett sportuszoda építése, valamint egy szabadtéri élményfürdő kialakítása. A terv az volt, hogy a mostani uszoda mellett építik fel az újat, ezt követően a régi létesítményt lebontják.

Az új uszodában 50 és 25 méteres úszómedence, tanmedence és egy kis wellness részleg került volna kialakításra. Ezt követően az uszoda mellett kapott volna helyet egy szabadtéri élményfürdő élménymedencével, gyermekmedencével, hullámmedencével. A feltételes mód ugyanakkor indokolt, mert a fürdőépítésről azóta sem lehetett sokat hallani, pedig a tervek elkészítéséhez állami forráshoz is jutott a város.

Baja város honlapján Széll Péter alpolgármester számolt be ennek az okáról. Ez alapján már a tervezési fázisban elakadt a fejlesztés és emiatt vissza is kellett utalniuk a támogatásként kapott 660 millió forintot.

Mint az alpolgármester írja: „Hosszabb előkészítés és próbálkozás után 2019 kora tavaszán a kormány úgy döntött, 660 millió forintot biztosít a bajai uszoda és az élményfürdő, valamint gazdaságos üzemeltetési tervének elkészítésére. A határozat szerint a forrás döntő részét kizárólag egy központi közbeszerzésekkel foglalkozó budapesti cégre bízták, amely ezt a munkát a mai napig nem végezte el. Az önkormányzat a szükséges adatokat és információkat biztosította. Ezek ismeretében már több mint fél éve lehetősége volt a szerződésben vállalt feladat elindítására, de nem tette meg.

Az önkormányzat a kisebb rész közbeszerzését lebonyolította, de az csak a nagyobb részhez illesztve, annak meghirdetését feltételezve érvényesülhetett volna. Többször kértük a határidő módosítását, amire a jogszabályok lehetőséget biztosítottak, de a legutóbbi kérelmünkre a mai napig nem kaptunk választ az illetékes minisztériumtól.

A 660 milliót hiánytalanul visszautaltuk az utolsó, még érvényes határidőt követően, mert csak ezt tehettük. A központi közbeszerző cég kérésünkre sem adott magyarázatot arra, miért nem teljesítette azt a feladatát, ami miatt nem lehetett tovább lépni. Ezért a napokban egyeztető tárgyalásra hívtuk a központi közbeszerző cég vezetőjét: adjon magyarázatot arra, miért nem végezték el a feladatukat, továbbá egyeztessük az esetleges per előtt az álláspontjainkat.