• A Kisfaludy-program keretében 400 millió forintos beruházással megújulhat az Esztergom belvárosában álló, 180 éves Fürdő Szálló.

  • Felújítják az élményfürdőt és fejlesztik az esztergomi strandfürdőt is.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármesterének tájékoztatása szerint a folyamatban lévő közbeszerzés lezárultával 2021 első hónapjaiban megkezdődik a nagy múltra visszatekintő Fürdő Szálló teljes rekonstrukciója. Ez magában foglalja az épület homlokzatának helyreállítását, a nyílászárók cseréjét, a falak utólagos szigetelését és a közműbekötések kiépítését.

A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre, a levéltárban fellelt tervek és az 1900-as évek elejéről származó fotók alapján. A munkát restaurátori falkutatás is segítette. A polgármester hozzátette, hogy a külső felújítás mellett az önkormányzat előrehaladott tárgyalásokat folytat az épület későbbi hasznosításáról is, amelynek eredményéről később adnak tájékoztatást.

A szálló közelében egykor a helyi termálforrások táplálta melegvizű tó volt, amelyen III. Béla felesége nyitotta meg nyilvános közfürdőt. A területen 1842-ben épült fel a szálloda a mögötte lévő, vele kapcsolatban álló gőz- és kádfürdővel együtt. Az épületben vendégeskedett Liszt Ferenc, Széchenyi István és 1848-ban toborzókörútja során Kossuth Lajos.

Az ingatlan az 1990-es évek második felétől vált gazdátlanná, majd az önkormányzat 2006-ban megvásárolta, nettó 130 millió forintért. Az épület tetőszerkezetét állagmegóvásként 2019 nyarán felújították.

Fürdő Szálló EsztergomA Fürdő Szálló rekonstrukciója a Kisfaludy program 5 milliárd forintos beruházási csomagjának része, amelynek keretében felújítják az élményfürdőt és a városháza homlokzatát, valamint sport, turisztikai és egészségturisztikai fejlesztéseket végeznek a Szent István Strandfürdőben.

(MTI)