• A korábbi években sokszor hideg volt a sátorfedésű uszodában, ezt a problémát most egy korszerű berendezéssel oldották meg.

  • Egernek havonta 30-33 millió forintjába kerül a városi uszodák fenntartása.

Tavaly decemberben gázüzemű rendszerre tértek át az Egri Termálfürdő sátorral fedett versenymedencéjénél. Az új légtechnikai berendezésre azért volt szükség, mert a korábbi – termálhőt használó – megoldás a hidegebb téli napokon nem biztosított kellően meleget az úszók számára. Az Eger TV, lejjebb görgetve megtekinthető videójában ennek kapcsán Beresnyák Gyula, az Eger Termál Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagyrészt TAO-pénzből, kisebb részben a társaság saját forrásából tudták finanszírozni a beruházást. Amit már csak az is szükségessé tett, hogy költségtakarékossági okokból a Bitskey uszodát kénytelenek voltak ideiglenesen bezárni.

Jelenleg az egri fürdő sem fogadhat vendégeket, a kivételt csak az úszóedzésre érkező sportolók jelentik. Az új légtechnika mellett az sportolók komfortját szolgálja az is, hogy két fűthető, vizesblokkal rendelkező öltözőkonténert is telepítettek a medence közelében. Ez utóbbit a helyi sportiskola ajánlotta fel.

A városi tévé vendége volt Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere is, aki azért a fürdőüzemeltetés mostani nehézségeit is megvilágította. Elmondta, hogy a nem mediterrán országokban képtelenség rentábilisan uszodát működtetni. Példaként megemlítette, hogy Egernek tavaly a két uszoda üzemeltetése havonta 30-33 millió forintjába került.

A 2020-as év kapcsán elhangzott az is, hogy a koronavírus-járvány miatti bezárásokból következően a 2019-es vendégforgalmuknak és bevételüknek csak az 50 százalékát érték el. Tavaly tulajdonképpen egyetlen jó hónapja volt a fürdőnek.

Ez azért probléma, mert a fürdő finanszírozása két fő tételből áll össze, egyrészt a város által nyújtott működési támogatásból. Másrészt a nyári strandszezonban elért extra bevételből. “Normális” években az utóbbiból lehet biztosítani a gyengébb forgalmú téli hónapok működését. Az Eger Termál Kft. ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogy fontos cél a dolgozók megtartása. Emiatt ott spórolnak, ahol tudnak. Például a külső szolgáltatásokat is lemondták és a saját munkatársaik végzik el például a kertészeti, medencetakarítási feladatokat is.

A teljes beszélgetést itt tudják megnézni: