• Nagyon sok területen takarékoskodik a Büki Gyógyfürdő Zrt., de ezt igyekeznek úgy megtenni, hogy a vendégek ne érezzenek belőle semmit.

  • Az idei árbevételük már most magasabb, mint amennyi 2019 egészében volt.

Bükfürdő nem fog bezárni – mondta Koós Melinda, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója a Trió TV által készített interjú elején. Ehhez hozzátette, hogy ettől függetlenül nem egyszerű ez az időszak, hiszen a fürdőüzemeltetés rendkívül sok energiát igényel. Ugyanakkor Bükfürdőn igyekeznek úgy spórolni, hogy a vendégek ebből semmit, vagy csak keveset érezzenek.

Sok példát felsorolt ennek kapcsán a vezérigazgató. A termálkútjaikból 53-56 Celsius-fokos vizet nyernek ki, viszont a medencékben 35-38 Celsius-fokos vízre van csak szükség, azaz hőcserélővel még rengeteg energia kinyerhető. Ezt a lehetőséget a gyógymedencéknél mostantól jobban kiaknázzák, illetve az élményfürdő részlegen – ahol eddig egyáltalán nem voltak hőcserélők – a következő hónapokban kiépítik ezt a rendszert.

Számos egyéb apró lépést is megtettek, ide sorolható a csövek szigetelése, a halogénes reflektorok ledesre cserélése. Vagy éppen az, hogy hétköznapokon kevesebb szaunakabint működtetnek.

A turistákat nem érinti, de jó példa arra, hogy akadnak még spórolási lehetőségek: eddig évi 80-90 millió forint veszteséget okozott számukra, hogy a társaság működtette Bükre és a környező 19 településre vonatkozóan a reumatológiai járóbeteg szakrendelést. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé már jelezték, hogy a jövőben ezt csak Bük és Iklanberény esetében tudják vállalni. A többi településen élők sem maradnak ellátatlanul, várhatóan ezt a környező nagyvárosokban fogja a számukra biztosítani az NNK. (Mindez a fürdőben elérhető „tb-s” fürdőkezeléseket nem érinti).

Multifunkciós munkaköröket is bevezettek. Így például a vendéglátóegységekben dolgozók reggelente besegítenek a pénztárban, dél körül pedig a pénztárosok a vendéglátóhelyeken. De ezt a munkaszervezési megoldást szintén alkalmazzál a kempingben, a szaunavilágban, a gyógyászaton is.

Koós Melinda az idei évük kapcsán elmondta, hogy vendégszámban a tavalyinál jobb, az „utolsó békeévnek” számító 2019-nél rosszabb eredményt értek el. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a helyi Hunguest szálló egyik szárnya sokáig zárva tartott és amikor megnyitott, akkor a másik részét zárták le. Illetve a fürdő felújított kempingjét is csak a nyár folyamán adták át.

Az árbevétel terén ugyanakkor már szeptember elején meghaladták az eddigi rekordnak számító 2019-es szintet. Ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy a fürdőben működő vendéglátóegységek üzemeltetését saját kézbe vették.

Itt megnézheti a teljes interjút, amiben még egyéb, a fürdővel kapcsolatos témák is szóba kerültek: