• Csornán található az ország egyik legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvize, de a jelentős fejlesztések eddig mégis elkerülték a fürdőt.

  • A jövőben ezen a téren változás lehet.

Kivételesen nem olajat kerestek, hanem mezőgazdasági céllal fúrtak termálkutat a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán. Azonban hamar kiderült, hogy a jó minőségű termálvizet nemcsak a termelőszövetkezetben az üvegházak fűtésére, hanem egy fürdőben is hasznosítani tudnák, így 1973-ben megnyitotta kapuit a Csornai Termálfürdő.

A víz öt évvel később gyógyvíz minősítést is szerzett. Nem csoda, hiszen az ország legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvizei közé tartozik.

Csornai TermálfürdőA fürdő fejlődése azonban ezután megrekedt és ebben a rendszerváltás sem hozott változást. Sőt, akkor jelentett csak igazán problémát, hogy a termálkutat is magában foglaló terület magánkézbe került és az évek során nem volt mindig zökkenőmentes a termálkút aktuális tulajdonosa és a település kapcsolata.

2009 és 2012 között nem is működött a termálfürdő.

A Kisalföld napilap még a múlt héten írt arról, hogy a termálkút jelenlegi tulajdonosa felszámolási eljárás alá került és lehetőség van arra, hogy Csorna város megvásárolja az ingatlant. 120 millió forintos ajánlatot tettek, s mint ezen a héten kiderült, nem volt ennél magasabb árajánlat, így Csornához kerülhet a termálkút.

A kút tulajdoni helyzetének a tisztázódása pedig a jövőre nézve megteremti a jelenleg két gyógyvizes medencével, strandmedencével és tanmedencével – szezonálisan – működő fürdő fejlesztésének az alapját.

Nem csoda, hogy sokan az elszalasztott lehetőségek fürdőjének tekintik a csornait. Elég csak arra gondolni, hogy az 1962-ben megnyitott bükfürdői, vagy az 1965 óta működő zalakarosi termálfürdők mekkora fejlődésen estek át az elmúlt 30-40 évben.

Csornai TermálfürdőA Kisalföld napilap cikke szerint mindenesetre egyelőre nemcsak lehetőségek, hanem költségek és kötelezettségek is együtt járnak a kúttal. S itt nem kizárólag a vételárról van szó. A termálkút ugyanis felújításra szorul, ráadásul hamarosan a vízjogi engedélye is lejár… Mindenesetre a jövőre nézve most már tényleg adott a lehetőség arra, hogy Csorna helyett kapjon az ismertebb fürdőhelyek között.