Továbbra sem tudni, hogy honnan teremti elő a szükséges önrészt Csongrád város az új termálfürdő építéséhez. Elveszthetnek 500 millió forintnyi uniós támogatást.

Ahogy tavaly írtuk, a település úgy indult el egy uniós pályázaton, hogy nem volt meg az egymilliárdos költségvetésű fürdőfejlesztés önrészéhez a forrásuk. A jelenlegi Csongrádi Fürdő ugyan már tényleg modernizálásra szorulna, de ennek ellenére sokan a város képviselő-testületéből már akkor aggályosnak tartották a pályázaton való indulást.

A település pályázatát idén januárban végül győztesnek nyilvánította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, így a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. 500 millió forintos uniós támogatásban részesülhetne, amennyiben ugyanekkora önrészt saját forrásból előteremtenek. Pap Gabriella, a város alpolgármestere akkor azt nyilatkozta, hogy a szükséges 500 millió forintot befektetőktől szeretnék összegyűjteni. Végső esetben 100 millió forintig hitelt is felvennének.

Sokáig azonban nem lehet halogatni a döntést, ugyanis az aktuális uniós költségvetési ciklus 2014-ben lezárul, így jövő év végéig be kellene fejeződnie a fürdőépítésnek. Utóbbihoz viszont még idén, vagy legkésőbb jövő év elején bele kellene vágni az építkezésbe, ám még egyetlen kapavágás sem történt.

A Csongrádi Fürdő 1968-ban és most.

A Csongrádi Fürdő 1968-ban és most. Nem sokat változott.

Annak ellenére, hogy 10 millió forintot költöttek az építési tervdokumentációra, egyelőre nem tudták megoldani az önerő kérdését. Az alpolgármester a fejlesztéssel kapcsolatban arról beszélt a Délvilág napilapnak, hogy nem öncélú dolog a fürdőépítés, hanem a csongrádi termál-rendszer fejlesztésének fontos része lenne. Amennyiben ugyanis nem épül fürdő, akkor a fűtéshez használt termálvizet vissza kellene sajtolniuk, vagy gondoskodniuk kellene a használt víz biztonságos elhelyezéséről, ami megint csak jelentős beruházást igényelne. A legfrissebb információk szerint a város az építkezés jövő évre történő átütemezését kérte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.