• Akkor viszont komoly oka volt a zárva tartásnak.

  • Idén lesz a 14. évfordulója a Gellért Gyógyfürdőt érintő kényszerű üzemszünetnek.

2002. szeptember 10-én, reggel 7 óra előtt néhány perccel hatalmas robajra ébredtek a Gellért Szálló vendégei. A szomszédos Kelenhegyi úton ugyanis eltört egy nagynyomású vízvezeték. A vízoszlop az épület harmadik emeletéig ért és eláztatta a műemlék épületet. A szállodát áramtalanították, a vendégeket ki kellett költöztetni az épületből, de a fürdő is jelentős károkat szenvedett.

A korabeli hírek szerint 45 percen át ömlött a víz, ami elárasztotta az uszodát, a napozóteraszt, valamint a pincét is. Utóbbit búvárokkal vizsgáltatták át, mert félő volt, hogy valaki lent rekedt.

Gellért fürdő csőtörésAkkori becslések szerint 200-250 millió forintos kár keletkezett a szállodában és a gyógyfürdőben. Szerencsére helyrehozhatatlan kár nem érte a fürdőt, leginkább a műszaki berendezések, az elektromos rendszer, a nyílászárók, a bútorok sérültek meg.

Gellért fürdő csőtörésA Gellért Gyógyfürdő 1918-ban nyitotta meg a kapuit, még a második világháború alatt is folyamatosan üzemelt a fürdő, ez volt az egyetlen alkalom, amikor egy időre be kellett zárni a létesítményt.

Gellért fürdő csőtörésA köztévé akkori esti híradójában így számoltak be a történtekről: