• Beérkezett a nagyatádi önkormányzat számlájára a fürdőfejlesztés első üteméhez szükséges 1,2 milliárd forint támogatás.

  • Modernizálják és bővítik a patinás fürdőépületet, új gyógyvizes kutat fúrnak és a fürdő berendezését is cserélik.

A Somogy megyei Nagyatádon 1906-ban találtak termálvizet és erre alapozva 1907-ben nyitottak fürdőt. Csak összehasonlításképpen: a szintén nagy múltú fővárosi Gellért Gyógyfürdőt 1918-ban nyitották meg, Hajdúszoboszlón pedig 1927-ben adták át a fürdőt, ami akkor még egy egyszerű strandfürdő volt.

A Nagyatád központi részén található gyógyfürdő felújítása mostanra már nagyon időszerűvé vált. Nem pusztán az épület modernizációja miatt, hanem azért is, mert olykor már a kapacitása is szűkösnek bizonyult.

A fürdő fejlesztésének megvalósítása két ütemben valósulhat meg. Az első ütemben felújítják a patinás fürdőépületet, valamint 250 négyzetméterrel bővítik, ezen felül egy új gyógyvizes termálkutat is fúrnak. A második ütemben pedig egy 937 négyzetméteres épületszárnnyal bővülne a gyógyfürdő, ahol öt új medencét alakítanának ki.

Az év elején derült ki, hogy az első ütem 1,2 milliárd forintos költségére Nagyatádnak sikerült állami támogatást szereznie. Az Atádhír friss beszámolója szerint ez az összeg már meg is érkezett az önkormányzat számlájára. Ennek kapcsán idézik Ormai István polgármestert, aki elmondta, hogy a tervezőktől megkapták a végleges kiviteli terveket és a tervezői költségvetést. Ezek alapján a hivatalos közbeszerzési tanácsadó elkezdte a közbeszerzési kiírás előkészítését, aminek során kiválasztják a kivitelezőt.

A beruházásnak köszönhetően a fürdőépület visszanyeri eredeti külső megjelenését, hőszigetelik, korszerűsítik a gépészetet, cserélik a burkolatokat, nyílászárókat, komfortosabbá válnak a gyógyászati szolgáltatásokra kijelölt helyek. Az épület teljes bútorzatát, a gyógyászati eszközöket, a berendezéseket, informatikai eszközöket is újra cserélik. Lehetőség nyílik egy szaunákból, gőzkabinból, merülőmedencéből és pihenőtérből álló szaunavilág kialakítására is. Az új termálkút révén pedig jelentősen nőhet a vízhozam.

Nagyatád gyógyvizes úszómedence

A fürdőfejlesztésen belül 700 millió forintba kerülnek maguk az építési munkálatot, 300 millió forint a gyógyvizes kút kialakítása. A fennmaradó összeg pedig az új berendezések, beléptetőrendszer, informatikai rendszer költsége.

Korábban úgy kalkuláltak, hogy ha idén novemberben elstartolhatnak a munkálatok, akkor 2023 végére fejeződhet be a fürdőfejlesztés első üteme.

Nagyatádon 742 méter mélyről, 50 Celsius-fokos, nátriumhidrogén-karbonátos víz tör a felszínre. A nagyatádi gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek, reumatikus és ízületi panaszok kezelésére, törések utáni rehabilitációra, de jótékony hatását nőgyógyászati, emésztőrendszeri problémák esetén is kifejti.

Nagyatádi gyógyvíz gyógymedence

Itt megnézhet egy látványtervet a nagyatádi fürdőfejlesztésről: