• A vendégéjszakák száma alapján Miskolc vezette a megyei toplistát 2020-ban.

  • A belföldi turizmus dominanciájának köszönhetően más megyékhez képest kisebb volt a – járványhelyzet miatti – visszaesés Borsodban.

Bár nincs annyira sok termálfürdő, mint Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de azért Borsod megye fürdős kínálatára sem lehet panasz. Olyan, országszerte ismert fürdőhelyek találhatók a megyében, mint Miskolctapolca, Mezőkövesd, vagy éppen Bogács. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt évben a megye kereskedelmi szálláshelyein 642 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Ez 41 százalékos csökkenést jelent a „békeévnek” számító 2019-hez képest.

Jelentős csökkenés ez a 41 százalék, de azért kisebb, mint amit például Heves, vagy éppen Zala megye elszenvedett. Ebben szerepet játszott, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén esetében alapvetően a belföldi turizmus a meghatározó. Jól mutatja ezt, hogy 2020-ban a megyében eltöltött külföldi vendégéjszakák számra 78 ezret, míg a belföldi éjszakaszám 563 ezret tett ki. A korábbi esztendőköz képest az előbbi 67,4 százalékkal, utóbbi 33,6 százalékkal csökkent.

A termálfürdővel rendelkező települések közül Miskolc érte el 2020-ban a legmagasabb vendégéjszakaszámot, szám szerint 241 ezret. A megyeszékhely adta a Borsod-Abaúj-Zemplén teljes éjszakaszámának a 37,5 százalékát. Miskolc után a Zsóry Gyógyfürdőről ismert Mezőkövesd következett 60 ezer, Bogács 56 ezer, Sárospatak 37 ezer vendégéjszakával.

Lényeges megemlíteni, hogy a települések teljes vendégéjszakaszáma ennél magasabb volt. A KSH ugyanis csak a kereskedelmi szálláshelyekről közöl adatokat, a statisztikájukban a magánszálláshelyek nem szerepelnek.

Miskolctapolca Barlangfürdő légi fotó

Legnépszerűbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Miskolc 241.403
2. Mezőkövesd 60.266
3. Bogács 56.844
4. Sárospatak 37.738
5. Tiszaújváros 33.004

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján