• A magas páratartalmat és az egyenletesen meleg hőmérsékletet nemcsak a fürdőzők, hanem a banán is kedveli.

  • Már bő tíz éve rendszeresen termést hoz a növény.

Nagyjából egy tucatnyi banán termett idén a debreceni Aquaticum élményfürdőben – írja a Dehir.hu. A mediterrán hangulatú fürdőben a 2003-as megnyitásakor ültették el a növényt. A banánfát (bár igazából ez nem fa, hanem évelő örökzöld) rendszeresen vissza kell vágni, mert különben a kupoláig érnének a levelei. Az élményfürdő kellemes klímáját annyira kedveli a növény, hogy az elmúlt években már többször is terméssel örvendeztette meg a fürdő látogatóit.

Bár naprakész információink nincsenek erről, de az biztos, hogy korábban a szentgotthárdi fürdőben is megtermett a banán. Nem csoda, hiszen a gyümölcs fejlődéséhez a legideálisabb a 29-30 Celsius-fokos, egyenletesen meleg hőmérséklet, valamint a páradús környezet. A termesztés sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy a debreceni és a szentgotthárdi élményfürdő is kupolás kialakítású, azaz a növények bőven jutnak napfényhez.

Aquaticum banánAz élményfürdős banánterméseknél is nagyobb szó volt, hogy több mint 100 évvel ezelőtt sikerült a Hévízi-tóban meghonosítani a vörös tündérrózsát. Már az 1800-as években történtek kísérletek arra, hogy a nagyváradi Püspökfürdőn őshonos fehér tündérrózsát betelepítsék a tóba, de nem jártak sikerrel.

Indiai tündérrózsa HévízenAz indiai tündérrózsa hosszú virágú alfajának sikeres meghonosítása Lovassy Sándor nevéhez fűződik. A keszthelyi Gazdasági Akadémia akkori tanárának, későbbi igazgatójának feljegyzései szerint 1898 júliusában nyílt ki a Hévízi-tó első vörös tündérrózsája. Lovassy egyébként megpróbálkozott az egyiptomi fehér tündérrózsa hévízi meghonosításával is, de a püspökfürdői tündérrózsás próbálkozáshoz hasonlóan nem járt sikerrel.