• Kedd éjféltől jelentős korlátozásokat vezetnek be Ausztriában.

  • Ez az ottani turisztikai szolgáltatókat is érzékenyen érinti.

Meglepően szigorú korlátozásokat jelentett be ma délután Sebastian Kurz, osztrák kancellár. A legújabb szabályok november 3-án éjféltől kezdődően lépnek életbe és számos új intézkedést tartalmaznak. Ezek közé tartozik, hogy 20 óra és reggel 6 között csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakóhelyet. Közterületeken legalább egyméteres távolságot kell tartani. A kulturális- és sporteseményeket, karácsonyi vásárokat nem lehet rendezni, a sportlétesítményeket csak a hivatásos sportolók használhatják. Házasságkötés csak az anyakönyvi hivatalban lehetséges, lagzit nem lehet tartani.

A turizmust és a vendéglátást is érintik a szigorítások. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételeket, a szállodáknak és a szálláshelyeknek fő szabály szerint zárva kell tartaniuk. Bár utóbbi alól vannak kivételek, így például az üzleti utazókat fogadó szállások működhetnek.

A mozik, állatkertek, fitneszstúdiók és egyéb szabadidős létesítmények mellett az uszodáknak, fürdőknek is zárva kell tartaniuk.

A fürdőkre rájár a rúd a Covid-járvány miatt, hiszen a tavaszi első hullám alatt Európa-szerte bezártak ezek a létesítmények. Késő tavasztól, nyártól kezdődően újranyithattak, viszont ősszel néhány országban újra be kellett zárniuk. Ezek közé tartozik Csehország, vagy éppen Szlovákia is, ahol október közepén lépett életbe a szigorítás.

Therme Wien BécsMagyarországon nincs a fürdőkre vonatkozó korlátozás és úgy tudni, hogy ez nem is szerepel a tervek között. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezzel kapcsolatos állásfoglalását itt találja.

Illusztráció: vízi torna a Therme Wienben