• Hiánypótló beruházás kezdődhet Kassa közelében, hiszen azon a környéken jelenleg nincs modern termálfürdő, illetve csúszdapark.

  • A miskolctapolcai és a nyíregyházi fürdők konkurensének szánják az új létesítményt.

Nyugat-Szlovákiában egész széles a választék termálfürdőkből, aquaparkokból és számos fejlesztés is zajlik. Néhány nappal ezelőtt például Naszvadon adtak át egy teljesen új termálfürdőt. Kelet-Szlovákiában azonban már nem ennyire jó a helyzet. Ebben hozhat változást, hogy a Kassa agglomerációjában található Tizsite község határában vadonatúj aquapark és termálfürdő építését tervezi a megyei önkormányzat.

Kassán ugyan van két strandfürdő, azonban ezek nem felelnek meg a mai igényeknek. A tapasztalat az, hogy a Kassán és környékén élők emiatt inkább Magyarországra járnak strandolni. Főleg a miskolctapolcai és a nyíregyházi fürdők kedveltek a körükben. Az új fürdővel szeretnék helyben tartani ezt a fürdőkedvelő réteget.

A leendő termálfürdő és aquapark 5 hektáros területét már meg is vásárolta Kassa megye önkormányzata és ennek kapcsán egy apró trükköt is bevetettek. Hivatalosan ugyanis a megyéhez tartozó utak téli karbantartásához használt szóróanyagok elhelyezése miatt vásárolták meg a földterületet, mintegy 200 ezer euróért (nagyjából 63 millió forintért). Erre azért volt szükség, mert attól tartottak, hogy ha híre megy a fürdő építésének, akkor telekspekulánsok felvásárolják a Tizsite körüli telkeket és felverik az árakat.

A Hírek.sk tudósítása szerint még a kezdeti lépéseknél tart a fürdőfejlesztési projekt. A megyei önkormányzat 2,3 millió eurót (körülbelül 730 millió forintot) különített el a termálkút fúrására és a megvalósíthatósági tervek elkészítésére.

Azért persze nem találomra vették meg pont ezt a telket, korábban ugyanis Tizsite község környékén több geotermikus fúrást is végeztek. Ezek alapján pedig itt jelentős mennyiségű termálvizet rejt a föld. A legoptimistább forgatókönyv szerint akár már jövőre elindulhat az aquapark és a termálfürdő építése.

A leendő fürdő Magyarországról is könnyen megközelíthető lesz. Légvonalban 24 kilométerre fekszik a határtól. Közúton pedig a tornyosnémeti határátkelőtől nagyjából 45 kilométert kell utazni majd a fürdőig.

Stanislav Matta, a 400 lakosú Tizsite község polgármestere is megszólalt a fürdőfejlesztés kapcsán. Elmondta, hogy nagyon örülnek a termálfürdő építésének, már ha tényleg megvalósul. Ugyanakkor szerinte ehhez első körben az utakat kellene rendbe tenni, hiszen olyan rossz állapotban vannak, hogy már az építkezéssel járó teherforgalmat sem bírnák kiszolgálni.

A Hírek.sk videóját itt tekinthetik meg: