• A szigetországban 200 forró fürdőhely közül válogathatunk, amelyek a társadalmi élet központjainak is számítanak.

  • Összeállításunkból megtudhatjátok, hogy háromféle fürdőtípus található Izlandon.

  • Vannak becsületkasszás termálfürdőik is.

  • Kiderül a cikkből az is, hogy milyen az izlandi fürdőzési etikett, amit egyébként jó lenne itthon is átvenni.

Izlandra, a tűz és jég országába utazni ma már nem különleges kiváltság: közvetlen menetrend szerinti járat köti össze országunkat ezzel a lélegzetelállító természeti adottságokkal rendelkező szigettel. Azon szerencsések, akik eljutnak Izlandra egész biztosan valamilyen fürdőt, termálfürdőt is ki szeretnének próbálni, hiszen az intenzív vulkanikus aktivitás egyik velejárója, hogy rengeteg természetes hőforrás, termálfürdő található országszerte.

Ugyanakkor nyilván kevesebbet tudunk az ottani fürdőkről, mint a hazaiakról. Ahhoz, hogy jobban megismerjük a szigetország fürdőkultúráját, az izlandi utazásszervezéssel foglalkozó I Love Iceland szakértőjétől kértünk segítséget.

Tőlük megtudtuk, hogy a fürdőkultúra Izlandon évszázadokra nyúlik vissza, a zord időjárás ellensúlyozására az izlandiak előszeretettel mártóztak meg esténként vagy munka után ezekben a forró vizekben, és lettek a társadalmi élet egyik központi helyei a néhol természetes, máshol meg kiépített fürdők. Izlandon megközelítőleg 200 különféle forró fürdő van, és ebbe még nem is számoltuk bele a vendégházaknál, farmházaknál sok helyen megtalálható saját hot tub-okat, azaz “forró kádakat”.

A nyilvános fürdési lehetőségeket 3 fő kategóriába lehet sorolni: (1) kiépített termálfürdők (2) termálforrások (hot spring) a természetben (3) városi uszodák.

Westfjords hot tub fürdő IzlandNépszerű termálfürdők

A jól kiépített, nagy termálfürdők igen népszerűek az Izlandra látogatók körében: a leghíresebb a Kék Lagúna délen, a Secret Lagoon az Arany Körúton és a Myvatn Nature Bath északon, de nyílt két újabb is 2018-ban: a Krauma (Nyugat-Izland) és a Geosea (Húsavík – Észak-Izland).

A vízminőségük és jótékony hatásuk mindegyiknek különleges, más-más hőforrásból táplálkoznak. Például a Kék Lagúna a mélyből feltörő ásványokban gazdag termálvize a sós tengeri vízzel alkot különleges elegyet. A fürdőben magunkra kenhető szilikátban gazdag, fehér iszappakolás elősegíti a pikkelysömör, az ekcéma és egyéb bőrbetegségek gyógyulását, miközben természetes módon javítja a bőr tónusát.

A gyógyító hatást csak tetézi a csodás környezetük, hiszen valamennyi fürdő geotermikusan aktív területen fekszik, fekete lávamezőkön, természetes kigőzölgések, kénes fortyogók és hőforrások közelében, vagy éppen tengerpartok mellett

Krauma termálfürdő IzlandHot springek (természetes termálforrások)

Bármelyik irányban is barangolunk Izlandon, egészen biztosan belebotlunk egy természetes hőforrásba. Ezek lehetnek könnyen megközelíthető, nagyobb medencék (Seljavallalaug), forró hegyi patak (Reykjadalur), vagy rejtettebb, pár négyzetméteres merülők (Hrunalaug, Grettislaug).

Ezeknek a természetes környezetben való elhelyezkedésük adja a varázsát, és persze az, hogy legtöbbször ingyenesek (vagy becsületkasszásak). Hátrányuk, hogy azért tájékozódni kell a pontos elhelyezkedésükről, érdemes utánajárni, vagy csatlakozni kiscsoportos utazásszervezőkhöz, akik elkalauzolnak minket a terepen.

Grettislaug termálfürdő IzlandUszodák

Az izlandi fürdőkultúrára jellemző, hogy a társadalmi élet egyik fontos intézménye a szinte minden településen megtalálható uszodák. Ezek modern, higiénikus városi sportközpontok, ahol a hagyományos úszási lehetőségek mellett, mindig találhatunk kellemes forróvizes medencéket, ahol ücsöröghetünk. Előnyük, hogy nincsenek elárasztva turistákkal, a helyiekkel találkozhatunk leginkább és izlandi viszonyokhoz képest is nagyon olcsók (800-900 ISK, azaz mostani árfolyamon nagyjából 2000 forint). Gyermekeknek ráadásul ingyenesek.

Az izlandi fürdőzési etikett

Az izlandiak nagyon szigorúan veszik a higiéniát. Minden fürdőben pontos leírás van arról, hogy milyen előkészületek szükségesek a fürdők használatához. Például tilos az öltözőkbe utcai cipővel belépni, tilos vizes testtel az öltözőkben tartózkodni, fürdés előtt alaposan elő kell fürdenünk, minden fontos testrészünket. S mindezeket nagyon komolyan felügyelik is a fürdőmesterek.

Bármilyen típusú fürdőbe is jutunk el Izlandon, kellemes élményekkel fogunk gazdagodni, és bátran ajánljuk bármelyiket is választjuk, hiszen a csípősen hideg izlandi időjárásban biztos menedék egy forró fürdő.

Secret Lagoon Izland termálfürdő

Fotók helyszínei (fentről lefelé): Westfjords hot tub, Krauma termálfürdő, Grettislaug hot tub, Secret Lagoon

(Köszönjük a cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget és a fotókat az I Love Icelandnek)