• 1945-ben egy bombatalálat szinte a földdel tette egyenlővé a Rudas Gyógyfürdőt.
  • A második világháború vége így könnyen a fürdő végét is hozhatta volna.
  • Korabeli fotók szerint viszont 1948-ra már újjáépítették a patinás épületet.

A Rudas Gyógyfürdő jelenleg a legnépszerűbb fővárosi fürdők közé tartozik. Tavaly a régi palackozóüzem helyén átadott, tetőmedencés wellness részleggel jelentősen bővült a kapacitása, ám még így is előfordul, hogy sorba kell állni a bejutáshoz. Legutóbb pedig annak kapcsán írtunk a fürdőről, hogy villamosmegállót és jelzőlámpás gyalogátkelőt építenek mellé.

Voltak azonban mélypontok is a fürdő történetében. 1945-ben például egy bombatalálat érte az épületet, ami miatt 60-70 százalékban megrongálódott a Rudas. Ugyanakkor a Fortepanon található fotók szerint a háború után viszonylag gyorsan – 1948-ra – helyreállították az épületet.

Az 1938-ban készült fotón a még épségben álló fürdő látható. A kép a Gellért-hegyről készült.

Rudas Gyógyfürdő háborúAz egyik első fotó a lerombolt fürdőről. A háttérben a szintén bombatalálatot kapott Erzsébet híd.

Rudas Gyógyfürdő háborúBalra a Hungária forrás, szemben a fürdő épülete, illetve ami maradt belőle.

Rudas Gyógyfürdő háborúInnen nézve sem mutatott szebb képet az épület.

Rudas Gyógyfürdő háborúAz 1947-ben készült fotókon még romos állapotban van a Rudas Fürdő, ezen az 1948-ban készült felvételen viszont már a rekonstrukció után látható.

Rudas Gyógyfürdő 1948Fotók: Fortepan / Kramer István

A kvízünkből megtudhatja, hogy mennyire nehéz, vagy könnyű megkülönböztetni a régi Hévízt a korabeli balatoni üdülőhelyekről.