• Egyre nehezebb lesz a gyógyfürdőknek reumatológus szakorvost találni.

  • Takarítónőket, pénztárosokat, uszodamestereket már most is lasszóval kell fogni.

A Magyar Fürdőszövetség az idei strandszezon alakulásáról adott ki egy közleményt a héten. Ebből kiderült, hogy – nem túl meglepő módon – a tavalyinál kedvezőbb nyári időjárás miatt nőtt a fürdők forgalma. A közleményben azonban egy aggasztó trendre is felhívják a figyelmet: a szakemberek hiányára. Úgy tűnik, hogy nem csak a balatoni turizmusnak okoz ez gondot.

A Fürdőszövetség szerint a takarítói, pénztárosi, uszodamesteri pozíciókat egyre nehezebben tudják betölteni a fürdők. A gyógyfürdőknek jelent fejtörést, hogy reumatológus szakorvosból is lassan hiány kezd kialakulni az ágazatban. Márpedig egy gyógyászati szolgáltatásokat kínáló fürdőnek muszáj szakorvost alkalmaznia. Ez a probléma egyébként nem csak a fürdőket érinti. A Dunántúli Napló írt arról még májusban, hogy egyes szakorvosokat – szintén kiemelik a reumatológusokat – egymásra licitálva igyekeznek elcsábítani a hazai kórházak.

Rövid keresgélés után találtunk is gyógyfürdős álláshirdetéseket. A Csokonyavisontai Termálfürdő adott fel nemrég egy hirdetést, amiben 3-5 éves gyakorlattal rendelkező reumatológus szakorvost keresnek, teljes munkaidőre, “versenyképes, kimagasló fizetéssel”. Egy, amúgy külföldi orvosi állások közvetítésére szakosodott oldalon is találtunk magyarországi reumatológus álláshirdetést. Egy meg nem nevezett nyugat-magyarországi gyógyfürdőbe, heti 30 órás állásra keresnek (vagy kerestek) reumatológus szakorvost, havi 600 ezer forint körüli díjazással.

Egyszerű a magyarázata annak, hogy magyarországi szinten magasnak számító fizetések mellett hogyan alakulhat ki hiány reumatológusokból: Nyugat-Európában még többet lehet keresni. Egy németországi egészségügyi állásokat közvetítő cég adatai szerint egy rezidens orvos havi fizetése 3600 euró (~1,13 millió forint), egy szakorvosé 5-7000 euró (1,5-2,2 millió forint), és lehetőség van heti maximum 20 órányi túlórára, ami önmagában akár havi 700-1 millió forinttal is megfejelheti mindezt.