• Leghamarabb erre 13 évvel a felújítását követően, azaz jövő év közepén kerülhet sor.

  • Jelenleg a fürdőépület és a szálloda műszaki állapotfelmérése zajlik.

A budai Rác fürdő 2002-ig a fővárosi fürdőket működtető társaság tulajdona volt. Ezután magánkézbe került, majd elkezdődött a fürdő felújítása, illetve szállodai szárnnyal való bővítése. Igaz, ezzel együtt a fürdő vesszőfutása is kezdetét vette.

Már maga a felújítás is vontatottan haladt, de 2010-re lényegében kulcsrakész állapotba került a fürdő- és szállodakomplexum. Azonban különféle jogi hercehurcák miatt nem tudták megnyitni. A fényt az jelentette az alagút végén, amikor a tavalyi év során a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. visszavásárolta az ingatlant.

A fürdőüzemeltető társaság által a Fővárosi Közgyűléshez benyújtott idei üzleti tervben konkrét céldátum – november 1. – is szerepelt a Rác fürdő újranyitására. Azonban a Népszava cikke szerint ez nem lesz tartható. A legoptimistább forgatókönyv szerint is csak leghamarabb 2023 közepén nyithatják meg újra a fürdőt.

Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy első körben penészteleníteni és gombátlanítani kellett az épületet. Erre a munkára két tendert írtak ki, mire találtak rá vállalkozót. Ezt követően vehette kezdetét a fürdőrészleg műszaki állapotfelmérése, ami jelenleg is zajlik. Mint a vezérigazgató elmondta, a felmérés során nem csupán a tízévnyi elhanyagolás okozta pusztítás mértékét kell feltárniuk, de azt is be kell mutatniuk, hogy mennyiben felel meg a fürdő az időközben változó építésügyi előírásoknak, illetve fürdőüzemeltetési szabványoknak.

Az építészek által készített állapotfelmérés május végére készül el. Ezt követően lehet tendert kiírni az ismételt rekonstrukció terveinek az elkészítésére. Ennek birtokában pedig ősszel hirdethetnek kivitelezői tendert.

Ezzel párhuzamosan zajlik a hotelépület állapotfelmérése. A 67 szobás szállodát biztosan nem a BGYH üzemeltetné, hanem bérbe adnák, vagy eladnák. Utóbbi esetben ebből akár 3,4 milliárd forint is befolyhat. Ebből tudnák finanszírozni a fürdőrészleg felújítását. Ennek kapcsán korábban kétmilliárd forint költséggel számoltak, de az építőipari munkák árának elszállását látva ennél biztosan többe fog kerülni a Rác rekonstrukciója. Mindenesetre a cikk szerint a szálloda megvételére és bérbevételére is már több érdeklődő van.

Rác fürdő homlokzat

A Rác/Rácz sztori

A Rácz és Rác néven is emlegetett fürdő a XV. században, Zsigmond király idejében épült. A jelenlegi nevét később, a Tabánban élő rácok után kapta, majd a török időkben Kis fürdőnek és Tabáni hévízfürdőnek nevezték. Az 1600-as évek végén került magántulajdonba és akkoriban kezdődött el a komolyabb fejlesztése, a maihoz hasonló formáját Ybl Miklós tervei alapján nyerte el. 1935-ben a fővárosé lett az ingatlan. A fürdőépület a második világháború alatt komolyabban megsérült, ezt ugyan kijavították, de 1963 és 1965 között egy komolyabb rekonstrukcióra is sor került. Amíg működött, addig a Rác fürdő az erősen kénes gyógyvizéről volt híres.