• Egyes dunántúli termálfürdőben akár 30-40 százalékos kedvezményt is kaphatnak a nyugdíjas vendégek.

  • Sőt, néhány fürdő még ezeken kívül is kedvezményeket biztosít a szenior korosztály részére.

A hazai termálfürdők döntő többsége igyekszik valamekkora kedvezményt nyújtani a nyugdíjas vendégkör számára. Ezzel persze a fürdők is jól járnak, hiszen bevonzanak egy amúgy árérzékenyebb vendégkört, akik ráadásul előszeretettel járnak fürdőbe az őszi-téli-tavaszi holtszezonban, hétköznapokon is. Pont akkor, amikor a legkevésbé kihasználtak a létesítmények.

A kedvezmény igénybevételét jellemzően a nyugdíjfolyósító által kiállított igazolvány felmutatásához kötik. Ennek az oka, hogy máskülönben minden EU-s országból érkező nyugdíjasnak biztosítaniuk kellene a kedvezményt. S nem igazán arra találták ezt ki, hogy például az itt üdülő német nyugdíjasok olcsóbban fürödhessenek.

A kedvezmények konkrét mértékében nagy a szórás. Jelképestől a 30-40 százalékosig bezárólag széles a skála. Most megnéztük, hogy a dunántúli termálfürdők közül melyek a leginkább nagyvonalúak a nyugdíjas vendégkörrel. Próbáltunk olyan fürdőket keresni, ahol legalább 30 százalék körüli árengedményt biztosítanak a teljes árú belépőkhöz viszonyítva.

Több ilyen fürdőt is találni, nagyobb fürdőkomplexumok és kisebb termálfürdők egyaránt akadnak közöttük. Ezen a téren a nyugdíjasokkal messze a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő a leggálánsabb. Náluk a kiemelt időszakon kívül egy felnőtt napi belépő 4990 forintba, nyugdíjasoknak 2990 forintba kerül. A kiemelt időszakban a teljes árú jegy 5990 forint, nyugdíjasoknak 3600 forint. Ez 40,1 százalékos, illetve 39,9 százalékos árengedményt jelent.

Egyébként Sárváron kiemelt időszaknak számít minden péntek, szombat, vasárnap. Valamint az év hátralévő részében a december 21. és 31. közötti napok.

Ráadásul itt még nem ér véget a Sárváron biztosított nyugdíjas kedvezmények sora. Keddenként (a kiemelt időszakok kivételével) a nyugdíjas napijegy 1500 forintba kerül. A legújabb akciójuk pedig a „nyugdíjas útlevél”, ez azt jelenti, hogy a nyugdíjas vendégek minden fürdőlátogatás után pecsétet kapnak és öt pecsét összegyűjtését követően a hatodik alkalommal ingyen léphetnek be a fürdőbe.

Sárváron a retró gyógymedence

A Zalaegerszegi Termálfürdő sem szűkmarkú a szenior vendégkörrel. Náluk a normál napijegy 3600 forintba kerül, ugyanez nyugdíjasoknak 2200 forint, azaz 38,9 százalékos kedvezménnyel várják a fürdőzőket. Százalékosan majdnem pontosan ugyanekkora kedvezményt biztosít az esztergomi Aquasziget Élményfürdő is. Náluk a napijegy 4900 forint, nyugdíjasoknak 3000 forint, tehát 38,8 százalék az árengedmény mértéke.

Ahogy nemrég írtuk, a Somogy megyei Marcaliban működik az ország legújabb gyógyfürdője. Itt a teljes árú napijegy 3000 forintba, nyugdíjasoknak 2100 forintba kerül, azaz kereken 30 százalékot tesz ki az árengedmény.

Marcali termálfürdő fedett gyógymedence

A pápai Várkertfürdőben 3900 forint a normál napi belépőjegy, nyugdíjasoknak 2750 forint, ez pedig 29,5 százalékos kedvezményt jelent. A Várkertfürdő kapcsán azért meg kell említeni, hogy a nyári szezonon kívül van egy szinte állandónak tekinthető kedvezményük, a „nyugdíjas napok”. Ennek keretében hétfőnként és csütörtökönként még a kedvezményes árból is 50 százalékot elengednek a nyugdíjasok számára. Az akció az év végéig érvényes a hétfőre és a csütörtökre eső ünnepnapok kivételével.

Itt olvashat egy orvosi kutatásról, amiben a gyógyfürdőzés fájdalomcsillapító hatását vizsgálták.