• Két év után bővült a hazai gyógyfürdők köre, méghozzá egy Veszprém megyei és egy Somogy megyei fürdővel.

  • Az új gyógyfürdők az egyik Balaton-parti településen és a tó vonzáskörzetében találhatók.

Legutóbb 2020-ban bővült a magyarországi gyógyfürdők köre. Akkor a Tolna megyei Tamásiban található termálfürdő kapta meg a gyógyfürdő címet. (Egy tavalyi sajnálatos tűzeset miatt a fürdő jelenleg csak korlátozottan üzemel).

2021-ben teljesen új gyógyfürdő címet nem adtak ki, hanem néhány korábbi minősítést újítottak meg. Így történt ez hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő, a hamarosan újranyitó kisvárdai Aquacinema fürdő, valamint a Tiszaújvárosi Gyógyfürdő esetében. 2022 eddigi részében azonban már két, eddig is működő fürdő kapta meg a gyógyfürdő minősítését, ráadásul mindkettő a Balatonnál található…

Az egyik a tó délnyugati részétől 14 kilométerre lévő Marcaliban működő termálfürdő. Itt már eddig is minősített gyógyvíz várta a vendégeket. Akik az év végi ünnepi időszakban tervezik felkeresni az újdonsült gyógyfürdőt, azoknak érdemes tudni, hogy december 19. és január 7. között zárva lesznek.

A marcali fürdőnél teljesen logikus lépés volt a gyógyfürdő cím megszerzése, a másik eset talán kevésbé magától értetődő, de immár a balatonfüredi Annagora Aquapark is gyógyfürdő titulussal rendelkezik. Szezonálisan, a nyári strandidényben üzemelő vízi élményparkról van szó, ami ebből következően jelenleg éppen zárva tart. Vélhetően tehát bővülni fog a profiljuk.

Bár már sokszor emlegettük, de fontos kitérni arra, hogy mit is jelent a gyógyfürdő minősítés. A köznyelvben ugyan a gyógyfürdő elnevezést gyakran a termálfürdő szinonimájaként használják, de valójában nem ezt jelenti. A gyógyfürdő egy jogi kategória és ezt a címet egy hivatalos eljárás során lehet megszerezni.

Gyógyfürdő az lehet, ahol gyógyvíz, gyógyiszap, vagy egyéb természetes gyógytényező – például mofetta – segítségével gyógyászati kezeléseket végeznek, vagy fognak végezni. Ugyanakkor szintén gyógyfürdő címet kaphat az az intézmény, ahol termálvíz, ásványvíz, vagy akár melegített közműhálózati víz révén fürdőgyógyászati kezeléseket biztosítanak. Magyarán nem feltétlenül kell gyógyvíz, vagy termálvíz ahhoz, hogy egy fürdőből gyógyfürdő lehessen. Erre egyébként jó példa a balatonfüredi Szívkórház, ami szintén gyógyfürdő címmel rendelkezik, méghozzá 1933 óta, pedig nincs gyógyvizük.