• Megéri ezeket a termálfürdőket is felfedezni, hiszen mindegyik nagyon hangulatos és kifejezetten kedvezőek a jegyáraik.

  • A három fürdőből az egyik kicsit kilóg a sorból.

Debrecen környékének termálfürdős kínálata elképesztően gazdag. A megyeszékhelyen és a közeli Hajdúszoboszlón is hatalmas fürdőkomplexumok működnek, de közepes méretű termálfürdőkből is bőséges a választék. Jól mutatja ezt egyébként az is, hogy Hajdú-Bihar megyében 26 olyan termálkút található, ami hivatalosan is gyógyvíz minősítésű vizet ad.

Az országszerte ismert fürdők mellett azonban jó néhány kisebb, de nagyon hangulatos termálfürdőt is találhatunk Debrecen közelében. A környéken élők ezeket biztosan ismerik, de azoknak újdonság lehet, akik az ország távolabbi vidékein laknak. Ezek közül ajánlunk a figyelmükben három termálfürdőt.

Debrecentől nagyjából 35 kilométerre találjuk Földes nagyközséget, ahol a helyi termelőszövetkezet 1964-ben nyitott egy termálstrandot. Ez azóta is szabadtéri fürdőként üzemel, mindössze három medencével. Sokan mondjuk pont azért szeretik, mert kisebb, kevésbé zsúfolt fürdőről van szó.

Számos helyen lehet olvasni, hogy gyógyvizük van, de a hivatalos nyilvántartásban jelenleg nem szerepel a vizük gyógyvízként. Ettől függetlenül sok törzsvendég esküszik a gyógyhatására. Mondjuk ehhez csak rá kell nézni a jellegzetes színű vízre, láthatóan ugyanabból a vízbázisból származik, mint amit a környék többi fürdője is használ.

A felnőtt belépő 1300 forintba, diákoknak és nyugdíjasoknak 770 forintba kerül, de a helyi lakosoknak ebből még kedvezményt is adnak.

Földesi Termálfürdő

Debrecentől 40 kilométerre található Kaba. A kisváros fürdőjének termálvize 2002-ben kapott gyógyvíz minősítést, 2013 óta gyógyfürdőnek is számít. A kabai azért ismertebb fürdő, mint a földesi, mi is gyakran szoktuk ajánlgatni. A különlegességük az, hogy a fürdőgyógyászati kezeléseket is biztosítanak a vendégek számára. A fürdőben egyébként szabadtéri medencék állnak a vendégek rendelkezésére: két gyógyvizes, egy úszómedence, valamint egy gyermekmedence.

Hosszú idő után idén nyáron árat emeltek, de még így sem számítanak drágának. Egy felnőtt belépő 1500 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 1000 forint, gyerekeknek 700 forint a belépő. A helyi lakosoknak náluk is jelentős kedvezmény jár.

Kaba gyógyfürdő gyógymedence

A harmadik fürdő, amit ajánlunk egy kicsit kakukktojás, mert át kell utazni érte a határon, de megéri. Debrecentől 53 kilométerre, a határ romániai oldalán található Hegyközszentmiklós. Mostanában annak apropóján írtunk róluk, hogy a nyáron megnyílt a település második termálfürdője. Viszont nem ezt, hanem a „régi” fürdőt javasoljuk, pláne, hogy jóval olcsóbbak a belépőik, mint az újnak.

Ez a termálfürdő még az 1970-es években nyitotta meg a kapuit és jelenleg a helyi református gyülekezet működteti. A nagy termálmedencéjüket kiegészítendő (amit télre le szoktak fedni) idén építettek egy úszómedencét is. Étkezési és szálláslehetőséget is biztosítanak.

Hegyközszentmiklós régi termálfürdő

A felnőtt fürdőbelépő náluk 20 lejbe kerül, ami jelenlegi árfolyamon 1660 forint. 3 és 14 éves kor között 10 lej a belépő. A fürdő területén autóval 20 lejét lehet parkolni, de kicsit távolabb akár ingyen is megoldható a parkolás.